10. Zöldítés

1. Zöldkerítés

Futtassuk be kerítésünket növényekkel, ehhez örökzöld és lombhullató futónövény fajokat vagy cserjéket egyaránt használhatunk. A megfelelő odafigyeléssel, nem fog sérülni kerítésünk! A nagy levélborítottság kíméli az építményt az időjárás viszontagságaitól. A növényfal tisztítja a szennyezett levegőt, csökkenti a forgalom zaját, vonzza az olyan hasznos élőlényeket, melyek a virágok beporzását végzik. Növelik a biológiai sokféleséget, illetve a környék esztétikai értékét.

Zöldkerítés

Zöld homlokzat

2. Zöld homlokzat

A közhiedelemmel ellentétben a falra futtatott növények az ép vakolatot, külső burkolatot nem roncsolják! A megfelelő futónövény nagy levélfelületével a befuttatott falfelületet óvja a napsugárzás káros hatásaitól, megkíméli a túlzott átnedvesedéstől. A növénytakaró mérsékli a falfelületet érő hőingadozás mértékét, valamint a külső zajszennyezés mértékét is csökkenti, a levélfelületnek köszönhetően az árnyékoló hatás is jelentős. A lombhullatók pedig a hideg időszakban engedi a téli napsugárzás hatását is érvényesülni. Zöld homlokzatok kialakíthatók vázrendszerek segítségével is, igy a növények nem közvetlenül a falakon kapaszkodva fejlődnek.


3. Zöldtető

A legkülönfélébb tetőkön nyílik lehetőség megfelelő odafigyeléssel a szemnek is tetszetős zöld felületek kialakítására. Minél laposabb a tető, annál könnyebben kivitelezhető annak zöldítése. Érdemes a vízellátottság nagyobb ingadozásait jobban elviselni képes, és lehetőleg hazai szárazságtűrő növényfajokat alkalmazni. Esztétikailag kellemes, a tetőn plusz szigetelőrétegként funkcionál és elősegíti a hőmegtartást, valamint megköti, elvezeti a nedvességet.

Zöldtető

Zöldfal a lakásban

4. Zöldfal a lakásban

A növény ültetés nyugodtan történhet vertikálisan, azaz függőlegesen is. Már számos hatékony technológia elérhető, melyek segítségével nem csak külső falak, hanem a lakásunk belső tere is zöld fallá alakítható. A vertikális zöld felületek kisebb alapterületet igényelnek. Az így létrehozott „zöld falak” nem csak a szemnek nyújtanak kellemes látványt, a növények tisztítják, frissítik a szobák levegőjét, javítják közérzetünket.


5. Őshonos növények

Zöld tereink kialakításánál részesítsük előnyben az őshonos, hazai klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodott növényeket. Számos növényfaj közül tudunk válogatni, könnyen megtalálhatjuk a számunkra megfelelőket. Mikor ültetésre kerül a sor, válasszuk a hazai, idény jellegű fogyasztható zöldséget és gyümölcsöt. Így amellett, hogy zöld felületet alakítunk ki, egyben a lokális termeléssel pénzt és energiát is spórolunk.

Őshonos növények

Virágnaptár

6. Virágnaptár

Akár otthon, akár oktatási, vagy egyéb más intézmények közösségi tereiben, kertjeiben is bátran alakítsunk ki virágnaptárat. A virágágyásban virágzási idő szerinti megfelelő csoportosítással ültetve a növényeket, hónapról hónapra, egész éven át gyönyörködhetünk színpompás virágokban és látogathatják őket a beporzó rovarok. A növények összeválogatásakor figyeljünk arra, hogy hazai, őshonos fajokat használjunk elsősorban./p>


7. Fűszerkert

Lakásban, konyhában, szobában, balkonon, teraszon, konyhakertben, oktatási és egyéb más intézmények udvarán egyaránt kialakíthatunk fűszernövényekből kisebb vagy nagyobb kertet. Panellakásunk ablakpárkányán is nekifoghatunk és nevelhetünk fűszernövényeket, ezek üde, friss pontjai lesznek a lakótérnek. Feldobják a beltér hangulatát, de szükség szerint felhasználhatjuk főzéshez, sütéshez is. Egyszerűen fenntarthatók és nevelhetők.

Fűszerkert

Virágos rét

8. Virágos rét

Kialakíthatjuk saját virágos rétünket akár kertben, teraszon vagy a legkisebb balkonon is. Figyeljünk arra, hogy olyan magkeveréket használjunk, ami a Magyarországon honos vadvirágokat tartalmazza. Az ilyen zöld terekkel az állatvilág számos képviselőjét vonzhatjuk be. Hasznos zöld területekkel láthatjuk el a lepkéket, és számos más rovarfajt, ezáltal pedig akár további más élőlényeket, hüllőt, madarat is a közelbe csábíthatunk. A fejüket felütő invazív gyomok ellen csak kézi erővel, vagy a virágzási időn kívüli gépi nyírással védekezzünk!


9. Egy kis zöld mindenhova

Nem probléma, ha nem áll a rendelkezésre kert, terasz vagy akár még egy balkon sem, még az erős természetes fény, a jó megvilágítottság hiánya sem akadály. Csak szándék legyen, és hasznos zöld felület kialakításához már egy-egy növény is elegendő és akár egy kis mesterséges fénnyel bámulatos zöld sarkokat tudunk kialakítani a lakás legkülönbözőbb szegleteiben, akár floráriumban, vagy egy nagyobb üvegpalackban is.

Egy kis zöld mindenhova

Biológiai védekezés

10. Biológiai védekezés

Amikor zöldfelületek kialakításába fogunk, ne feledjük azt, hogy a megfelelően egymás mellé összeválogatott fajok segíthetnek számos rovar távoltartásában, legyen szó növénykártevőkről, vagy a bennünket is gyötrő szúnyogokról. Saját konyhakertet alakíthatunk ki akár a legkisebb balkonon is. Nevelhetünk akár paradicsomot, paprikát, hagymát akár az erkélyen is. Semmibe sem kerül állati menedékhelyként a kert vagy balkon, terasz egy sarkát érintetlenül hagyni, bokrokkal borítottan vagy akár fa- és rőzserakást, vagy kőkupacokat, esetleg rovarhoteleket létesíteni a biológiai védekezésben hasznos fajoknak.