9. Vízgazdálkodás

1. Gazdaságosabb csaptelepek

A csaptelep kifolyó részére felszerelhető perlátor (vízelosztó), areátor (vízsugár-habosító) segítségével akár 50-70%-os vízmegtakarítás érhető el, ami egy mosogatásnál akár 4 liter vizet is jelenthet.

Gazdaságosabb csaptelepek

Víztakarékosság zuhanyzással

2. Víztakarékosság zuhanyzással

A kádfürdő helyett zuhanyzással történő tisztálkodás során 150-300 liter víz helyett csak 12 liter vizet használ el az ember. Ez tovább csökkenthető vízszabályzós, állítható zuhanyfejjel.


3. Gazdaságos WC tartály választása

A már meglévő öblítő tartályokat érdemes lecserélni egy olyan víztakarékos tartályra, aminek van egy úgy nevezett start-stop funkciója. Az öblítést ezzel megszakíthatjuk, a használattal arányossá tehetjük, így költségtakarékosabb lesz a vízfogyasztás.

Gazdaságos WC tartály választása

Öntözz esővízzel, használd újra az esővizet

4. Öntözz esővízzel, használd újra az esővizet!

Családi házak esetében nevezzünk ki egy nagyobb tartályt, amiben az esővizet tudjuk gyűjteni. Hasznos, ha ezt már egyből az esővíz gyűjtő eresz kivezető végénél helyezzük el. Lakások esetén is kinevezhetünk egy kisebb edényt, amiben tudjuk gyűjteni az esővizet az erkélyről vagy az ablakból és ezzel később a szobanövényeinket tudjuk majd locsolni.


5. Önműködő locsoló készítése pillepalackból

A fejjel lefelé fordított és a kupakján és a talpán is tűvel kilyukasztott pillepalackokat a talajba állítva lokális, csepegtető öntözést valósíthatunk meg, így biztosítva a növények hosszabb ideig tartó vízellátását.

Önműködő locsoló készítése pillepalackból

Autó mosás otthon gazdaságosan

6. Autó mosás otthon gazdaságosan

Egyrészről ha tehetjük akkor esővizzel mossuk az autónkat, mivel az összegyűjtött lágy esővíz kevésbé hagy vízkőcseppeket az autó felületén. Másrészről a kocsimosásnál a különböző elektromos vagy normál salogok helyett inkább egy vödröt nevezzünk ki erre a célra és az abba engedett vizzel, esővizzel mossuk az autónkat.


7. Takarítás okosan és hatékonyan

Az otthoni takarításnál, ha a seprű és a lapát helyett a porszívót használjuk, akkor annak kiválasztásánál használjunk inkább tisztítható, újrahasználható gyűjtőjű, vagy porzsák nélküli porszívót, mivel így nem termelünk plusz hulladékot az eldobható porzsákkal.

Takarítás okosan és hatékonyan

Karos csaptelep használata

8. Karos csaptelep használata

A két karos hideg- melegvizes csaptelepet cseréljük le egy karos csaptelepre, ahol előre beállítható a keverési arány és könnyebben el is lehet zárni a vizet, így kézmosáskor is sok vizet tudunk megspórolni.


9. A csapból is víz folyik

Az ivóvíz fogyasztást előtérbe helyezhetjük a pillepalackos víz fogyasztásával szemben, ha a közintézményekben, környezetünkben, és akár az otthonunkban is a fali csapokat ellátjuk ivóvíz feliratú matricával, ezzel jelezve, hogy ez is szabadon fogyasztható, és ösztönözve annak használatát.

A csapból is víz folyik

A szürkevíz használata

10. A szürkevíz használata

Egyik legnagyobb víztakarékosságot a szürkevizek felhasználása eredményezheti egy háztartásban. Ami annyit jelent, hogy minden elfolyó víz, amit tisztán külön tudunk gyűjteni, még további használatra alkalmas lehet. Így például a ruhaáztatás, fürdés vize a mellékhelyiségben a toalett öblítésére. Az összegyűjtött esővízzel növényt locsolhatunk, a külső tereket felmoshatjuk, a szennyes ruhát mosás előtt beáztathatjuk vele.