8. Szabadidős tevékenységek

1. Önkénteskedés:

Ha dúl benned a tettvágy, de nem tudod, hogy hol és hogyan tudnál segíteni, akkor az önkénteskedést neked találták ki! A helyi civil szervezetek sokat dolgoznak azon, hogy élhetőbbé, tisztábbá és zöldebbé tegyék környezetünket. Ha beállsz önkéntesnek, segítheted őket e céljaiknak elérésében. Legyen szó oktatásról, a közterületek, erdők tisztántartásáról vagy akár jótékonykodásról.

Önkénteskedés

Helyi és közeli túra-célpontok keresése és felfedezése

2. Helyi és közeli túra-célpontok keresése és felfedezése:

A helyi és közeli túra-célpontok felkeresésével nem csak sok energiát és időt spórolunk, de lehetőségünk nyílik sokkal jobban megismerni szűkebb környezetünket. Felfedezhetjük, hogy milyen rejtett szépségei vannak az adott környéknek. Legyen az kulturális vagy természeti jellegű túra célpont. Az energiaspórolás mellett természetesen saját pénztárcánkat is tudjuk kímélni, hiszen sokkal kevesebbet kell költeni a közlekedésre. Ezek mellett pedig a helyben történő turistáskodásunkkal a helyi termelőket és vállalkozásokat is támogatjuk.


3. Piknik a parkban

A településeken található zöld területek használata a sétáláson túl is terjedhet. Nagyon sokan nem is veszik észre, hogy milyen szép és mennyire csendes szigeteket lehet találni a város forgatagában. Ezeken a zöld területeken (legyen szó a város közepén elterülő ligetről, vagy a külvárosi töltés oldaláról) lehetőségünk nyílik kisebb-nagyobb családi rendezvények, piknikek szervezésére, lebonyolítására. Egy kis változatosságot csempészve a mindennapok szürkeségébe. Azon felül, hogy a természetben vagyunk, a gyerekek tudnak kint játszani, friss levegőn vannak és akár más gyerekekkel is kapcsolatba tudnak lépni, szocializálódnak. Ráadásul játékosan megismerkedik nem csak az épített, de a természeti környezetével is.

Piknik a parkban

Lépésszámláló használata

4. Lépésszámláló használata:

Ha telepítünk a telefonunkra egy lépésszámláló applikációt, vagy beszerzünk egy ehhez szükséges eszközt, azzal magunkat ösztönözzük arra, hogy többet sétáljunk, többet mozogjunk. Ennek köszönhetően egészségesebbek, fittebbek leszünk, amelyek kihatással vannak a közérzetünkre is. Az egyéni célok emelésével tovább serkenthetjük magunkat és a külön erre a célra létrehozott applikációk segítségével figyelhetjük, hogy a többi felhasználóhoz képest mennyit mozgunk, ezzel is tovább ösztönözve a mozgásra.


5. Saját testsúlyos edzés:

A legkevesebb befektetést és eszközt igénylő edzési módszer, amely gyakorlatilag a legkörnyezetbarátabb is egyben. Akár otthon, vagy akár szabadtéren nincs másra szükségünk, mint a saját testünkre és egy padra vagy egy viszonylag vízszintes faágra. Azonban ma már a legtöbb köztér rendelkezik szabadtéri edzőtermekkel, amelyeket bárki bármikor ingyen használhat.

Saját testsúlyos edzés

Futás, kerékpározás előnyben részesítése

6. Futás, kerékpározás előnyben részesítése:

Főként a tavaszi, nyári időszakban sokkal nagyobb kedve van az embereknek sétálni és kerékpározni. Így ez az időszak megfelelő arra, hogy időnként lecseréljük az autónkat vagy akár a tömegközlekedési eszközöket kerékpárra, rollerre vagy csak egyszerűen a sétálásra. Az anyagi spórolás mellett természetesen nagyon sok egyéb jó hatása is van a rendszeres testmozgásnak. Ezen felül pedig egy kicsit jobban meg tudjuk ismerni lakó környezetünket, hiszen amit az autóból vagy buszról nem veszünk észre, azt lehet, hogy séta vagy kerékpározás közben igen. Legyen szó egy kis csendes parkocskáról vagy egy számunkra szimpatikus kávézóról, ami eddig fel sem tűnt.


7. Köztéri virágosládák örökbefogadása

Más néven gerilla kertészet. Ha lehetőség van rá, akkor válasszunk egy olyan elhagyott virágosládát az egyik közterületen, amely mellett gyakran elsétálunk. A láda lefestése és rendbehozatala után beültethetjük különféle növényekkel és rendszeresen gondozhatjuk, ezzel is javítva az adott közterület esztétikáján és saját közérzetünkön.

Köztéri virágosládák örökbefogadása

Vándortáborokon való részvétel

8. Vándortáborokon való részvétel:

A vándortáborok alkalmával lehetősége van az embernek megtapasztalni a körülötte lévő természetet közelebbről is. A táborok és túrák sokkal kevésbé környezetterhelőek, mint a kőházas társaik, ezek mellett pedig sokkal jobban összehozza az együtt táborozókat. Az ilyen túrák alkalmával sokkal jobban ki tud az ember szakadni a modern világ nyüzsgő forgatagából, és sokkal jobban tudja értékelni a természet adta látnivalókat.


9. Saját, szűkebb lakókörnyezetünk tisztántartása, rendben tartása:

Sokat tudunk segíteni a környezetünknek és saját közérzetünknek is, ha kicsit jobban odafigyelünk nem csak a lakásunk, házunk tisztaságára és rendbetételére, de az utcafront és a közeli területek épségére is. Legyen szó fűnyírásról, a közeli padok lefestéséről vagy a vízelvezető csatorna tisztántartásáról. Tegyünk azért, hogy élhetőbb legyen környezetünk.

Saját, szűkebb lakókörnyezetünk tisztántartása, rendben tartása

Bakancslista készítése és dokumentálása:

10. Bakancslista készítése és dokumentálása:

Bakancslista készítésével össze tudjuk gyűjteni mindazokat az úti célokat, amelyeket szeretnénk felkeresni a közel jövőben. A lista készítésekor vegyük figyelembe a kivitelezhetőséget is. Mikor érdemes utazni, mennyire van messze és az mennyibe kerül. Ennek mérlegelésével egy sorrendet tudunk kialakítani, ami nagyban megkönnyíti a lista pontjainak kipipálását. Tájékozódjunk az ottani látnivalókról és egy konkrét tervvel induljunk el, hogy ott miket szeretnénk megtekinteni, felkeresni, ezekről készíthetünk fényképeket, amelyeket meg tudunk osztani másokkal a későbbiekben.