7. Mobilitás – közlekedés

1. Útvonal megtervezése

Nyaraláskor, utazáskor érdemes előre felkészülni a környék látnivalóiból, közlekedéssel kapcsolatos információiból. Sok felesleges tekergést és utazást megspórolunk vele, ha előre megtervezetten vesszük sorba a programokat, vagy használjuk ki a terület környezetbarát közlekedési módjait.

Útvonal megtervezése

Vezess szervízkönyvet

2. Vezess szervízkönyvet

Autónk rendszeres karbantartása nem csak a gépjármű élettartamát növeli, de a megfelelő állapotú gépkocsi fogyasztása is kisebb. A szerelési munkálatokról és annak időpontjairól vezessünk szervízkönyvet - még ha nem is hivatalosat - hogy pontosan nyomon tudjuk követni autónk műszaki állapotát.


3. Válts környezetkímélőbb járműre

A környezetbarátabb közlekedésünkhöz a legkézenfekvőbb megoldás a közlekedési módunk megváltoztatása. Mindennapi közlekedésünkben váltsunk legalább egy kategóriával környezetkímélőbb járműre. Az autós közlekedést próbáljuk tömegközlekedésre cserélni. Ha tömegközlekedéssel utaztunk korábban, próbáljunk saját erőnkre támaszkodni, vegyük elő a kerékpárt, gördeszkát, görkorcsolyát vagy csak sétáljunk többet.

Válts környezetkímélőbb járműre

Közlekedésfigyelő applikáció

4. Közlekedésfigyelő applikáció

Mindennapi közlekedésünket megkönnyíthetjük forgalmi helyzet figyelő applikáció beszerzésével. A közlekedési dugók kikerülésével nem csak felesleges idegességtől kímélhetjük meg magunkat, de a folyamatos, egyenletes sebességű haladással autónk fogyasztása is alacsonyabb lesz.


5. Légterelő beszerzése

Meleg időben az autó klímaberendezésének használata az autó fogyasztásának növekedésével jár. Az ablakok lehúzása a légellenállás növekedésével okoz többletfogyasztást, ezt viszont kiküszöbölhetjük az ablakokra szerelhető légterelők felhelyezésével.

Légterelő beszerzése

Vásárolj bérletet

6. Vásárolj bérletet

Ha a havi kiadások közé az autó tankolása mellett a tömegközlekedési bérletet is felvesszük, sokkal gyakrabban fogjuk használni is, hiszen nem hagyhatjuk, hogy a pénzünk csak álljon benne. Hosszú távon a gépkocsi működtetésénél-szervizelésénél sokkal jobban kifizetődő lesz.


7. Készíts fogyasztási naplót!

A gépjármű fogyasztását nagyban befolyásolja annak műszaki állapota. Ha tankoláskor mindig utánaszámolunk, és rendszeresen vezetjük, hogy mekkora volt a kocsi fogyasztása 100 km-en, egy esetleges működési hibát is felfedezhetünk. Ezzel nem csak sokat spórolhatunk, hanem autónk fogyasztását, ezzel környezetterhelését is alacsonyabb szinten tarthatjuk.

Készíts fogyasztási naplót!

Ki a holtsúlyokkal!

8. Ki a holtsúlyokkal!

Sokan a mindennapi gépjárműhasználat során felesleges, csak időszakonként szükséges felszerelésekkel, csomagokkal terhelve veszik igénybe autójukat. Pedig a kocsi fogyasztásához minden szállított plusz kg hozzátesz, és így a környezetet is jobban terheli.


9. Lift helyett lépcsőzzünk

Nem csak a szabadban végzett közlekedésben lehetünk környezettudatosabbak, hanem akár épületen belül is. A lift használata helyett a lépcső választásával is sok energiát spórolhatunk meg, nem mellékesen a lépcsőzés az egyik legjobb kardiomozgás, így egészségünkhöz is hozzájárulunk.

Lift helyett lépcsőzzünk

Tetőcsomagtartó leszerelése

10. Tetőcsomagtartó leszerelése

A gépjárművek fogyasztásának növeléséhez a légellenállást megnövelő tetőcsomagtartók is hozzájárulnak. Valójában meglehetősen ritkán vesszük igénybe; ezzel szemben, ha állandóan fent hagyjuk, egész évben kihat az autó fogyasztására.