6. Mikroklíma

1. Nagylevelű növények a lakásban

A természettel kapcsolatban maradhatunk olyan egyszerű módszerrel is, hogy növényt fogadunk, nevelünk otthonunkban. Akár már egy-egy növény is feldobja a belső a teret. A megfelelő számú növényekkel pedig amellett, hogy szintén kellemes látványt érünk el, számos más jótékony hatás is elérünk. Szűrik, frissítik, a levegőt, valamint az optimális páratartalom kialakításának eléréseben is segítségünkre lesznek.

Nagylevelű növények a lakásban

Sötétítő függöny

2. Sötétítő függöny

Jelentősen tudjuk javítani otthonunk klímáját akár sötétítő függöny alkalmazásával is. Segít csökkenteni a lakásba az ablakokon át beérkező nyári napsugárzásból adódó sugárzó hő terjedését, így segítve a belső optimális hőmérséklet elérését. Számtalan változat, stílus érhető el. Egyszerű, költséghatékony megoldás, a téli időszakban pedig segít bent tartani a hőt.


3. Pergola, nyitott kerti lugas

A pergola egy árnyékoló szerkezet, amit kertben, szabadtéren állítanak fel, többnyire oszlopokon nyugvó, felül keresztgerendákkal áthidalt. Már az ókorban is előszeretettel alkalmazták. A borítást a rá fölfuttatott növények jelentik. A nagy levélfelület biztosítja alatta párologtatásával a kellemes, hűvös teret. Építhetjük akár kisebb balkonra is.

Pergola, nyitott kerti lugas

Beltéri ruhaszárítás

4. Beltéri ruhaszárítás

A száraz levegőjű, alacsony páratartalmú lakásokban a levegő nedvességtartalmának emelése könnyen elérhető azzal, ha a frissen mosott ruhát bent teregetjük ki. Szárítógép beszerzése helyett használjunk ruhaszállító állványt vagy kötelet. Figyeljünk arra, hogy ezzel a módszerrel rövid idő alatt nagy páratartalom növekedés tudunk elérni. Ezzel egyben a belső hőmérséklet is csökkenthető. A nyári időszakban segít a hűtésben, a téliben pedig a hőérzet javításában. Túl magas páratartalom esetén viszont az segíthet, ha rövidebb ideig zuhanyozunk alacsonyabb hőmérsékletű vízzel, valamint sokat segít a fürdő és a konyha szellőztetése.


5. Belső vagy külső árnyékoló?

A belső árnyékolók alkalmazása ugyan kisebb hatásfokú, de költséghatékonyabb, mint egy külső roló kiépítése, a nem napos oldalakon levő nyílászárókra pedig többnyire bőven elegendő. Azonban a napsugárzásnak jobban kitett déli, nyugati oldalakon sem mindig szükséges külső redőnyt, rolót kiépíteni, alkalmazhatunk itt is belső árnyékolókat. A rolókkal szemben nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Környezetbarát anyagokból és saját kezűleg is készíthetünk például római típusú árnyékolót ablakainkra.

Belső vagy külső árnyékoló?

Bel- és kültéri párásítás

6. Bel- és kültéri párásítás

Egyik módja a páraszintemelésnek, ha párologtató edényeket helyezünk el a lakásban. Használhatunk csobogókat, vagy akváriumot, ezekbe pedig bátran kísérletezhetünk különböző növények telepítésével. Kis költésvetésből építhetünk sziklakertet, de minimális anyagi ráfordítással, egy ásó és némi takarófólia segítségével készíthetünk kerti tavacskát is. A víz párolgásával felfrissül a tó környezete, a kert mikroklímáját is javítjuk ezáltal, valamint számos élőlény számára biztosíthatunk kedvező életkörülményt. Amennyiben a vízellátását az ereszcsatorna vizének rávezetésével tesszük, így állandó és ingyenes vízforráshoz is jutunk.


7. A természetes árnyék

Ültessünk fát, magas cserjét a napsugárzásnak erősen kitett oldal elé. Alkalmazzunk őshonos lombhullató fajtát, mint a dió, a nagylevelű hárs, vagy a fehér eperfa, de használhatunk több tölgyfélét is. Így az év nagy részében a lombkorona hűs árnyékot adó hatását élvezhetjük. A nagyobb levelű, zárt lombkoronájú, magas növésű fajok jobban segítik az épületek vagy az udvar megvédését a napsugárzástól. A nyugalmi periódus alatt pedig a levél nélküli csupasz ágrendszeren át a téli napsugárzás jótékony melege bejuthat az ablakokig, s így a lakótérbe is.

A természetes árnyék

Szélcsapda

8. Szélcsapda

Többezer éves elven működik és napjainkban egyre elterjedtebb, passzív gépészeti megoldás az épület belső klímájának optimális szinten tartására és a légkondi beépítésének kiváltására. A külső és belső természetes hőmérsékletkülönbség miatti nyomáskülönbség hatásárára a bejutó légáram által folyamatosan cserélődhet a belső felmelegedett levegő.


9. Szellőztetés:

Figyeljünk oda a megfelelő szellőztetésre. Amennyiben lehetőségünk van rá, váltott szellőztetést alkalmazzuk. Nyáron az északi árnyékosabb, télen pedig a déli napos oldalak felől tárjuk ki az ablakokat. Nyissunk egyszerre több oldalon is ablakot, így tényleg rövid idő alatt átmozgathatjuk a benti elhasznált levegőt anélkül, hogy a lakás túlságosan kihűlne.

Szellőztetés

Tájolás

10. Tájolás

Amennyiben megengedhetjük magunknak, ügyeljünk a tájolásra és a belső tér elrendezésére. A megfelelően tájolt lakással, házzal kihasználhatjuk a téli napsugárzás kis melegét is, ugyanakkor a nyári hőségben is lesz olyan lakrész, ahova visszavonulhatunk. A lakás helyiségein belül az egyes tevékenységekhez telepített bútorok és funkciók helyét úgy válasszuk meg, hogy minél jobban alkalmazkodjanak a természetes lehetőségekhez. A konyhapult, íróasztal, munkapad a legtöbb fényt az ablak előtt kapja, de például ne a legsötétebb sarokban akarjunk varrni vagy hímezni.