5. Kooperativitás, együttműködés

1. Oszd meg és ...!

A házikészítésű lekvár, befőtt, egyéb „kézműves termék” nem csupán esztétikus, de egészséges is, és az ilyen termékek ökológiai lábnyoma is kisebb, mint a boltan vásárolt társaiké. Készítsetek társaságban ilyen termékeket, alakítsatok ki „kamra közösségeket”, ahol megoszthatjátok egymással a tapasztalataitokat, receptjeiteket és az elkészült portékáitokat is.

Oszd meg és ...

Hallasd a hangodat

2. Hallasd a hangodat!

Sokan gondolják úgy, hogy átlagemberként nincs beleszólásuk a különféle környezetterheléssel járó beruházások alakulásába. Ez nem igaz! Bizonyos esetekben a hatóság közmeghallgatást tart az érintett nyilvánosság tájékoztatása és észrevételeik meghallgatása érdekében, amikor ügyfélként betekinthettek az ügymenetbe, és észrevételt is tehettek. Ilyen módon lehetőség nyílik a beruházók-engedélyesek és a lakosság-civilek közötti párbeszédre, érdekeik közelítésére.


3. Együtt olcsóbb!

Egyre elterjedtebb szokás a „telekocsi rendszer” használata. Ezt a módszert nem csak vidéki utazásaid során, de akár munkába járáshoz is használhatod. Beszéljétek meg a kollégáitokkal, hogy kik azok, akikkel a munkakezdés vagy a befejezés ideje, és a használni tervezett útvonal közel azonos, és töltsétek fel utasokkal az autókat!

Együtt olcsóbb

Sok kicsi sokra megy

4. Sok kicsi sokra megy!

A klímaváltozással kapcsolatos látásmód szélesítésében; a szemléletmód, életmód formálásában segítségedre lehetnek környezetvédelmi és természetvédelmi egyesületek; szakmai információk átadásával, gyakorlati megvalósításokkal is. Ezeknek a közösségeknek a fennmaradását és működését segítheted, tudatosságodat pedig fejlesztheted, ha adód 1 %-át részükre ajánlod.


5. Kertészkedjünk együtt!

Ma már egyre több lakótelep alakít ki közösségi kerteket. Az ott élők lehetőséget kapnak ezeken az elkülönített területeken közösen kertészkedni. Már egy kis területen lévő kert megléte is esztétikai élményt nyújt, és annak művelése kikapcsolódási, ügyességi és részben önellátási lehetőséget is biztosít.

Kertészkedjünk együtt

Csere-bere börze

6. Csere-bere börze!

Ami az egyiknek kacat, lehet hogy másnak egy kincs! Megunt, de jó állapotban lévő tárgyaidat, vagy amiből esetleg több is van, de feleslegesnek tarod őket; próbáld meg elcserélni, vagy kisebb összegért eladni. Ezzel a közösségi módszerrel tovább körforgásban tarthatod a termékeket, így növelve annak élettartamát, vagyis később lesz belőle hulladék, és kevésbé terheli a környezetet.


7. Együtt a természetben

Igyekezz a lehető legtöbb időt szabadban tölteni! Keress a közeledben túra közösségeket, és amikor időtök engedi, térjetek vissza a természetbe! Ha érdeklődésetek arra irányul, akár falusi turizmussal is kombinálhatjátok túráitokat, így még közvetlenebb kapcsolatba kerülhettek a természetközeli életmódhoz.

Együtt a természetben

Régi-új gyűjtő akciók

8. Régi-új gyűjtő akciók

Nem is olyan régen hatalmas közösség építő jellege volt az iskolai hulladék gyűjtési akcióknak. Ezzel a módszerrel a gyerekek közösségi élete is élénkült, és a háztartásokban felhalmozott papír, fém és textil hulladék is jó kezekbe került. Kezdeményezd iskoládban, vagy gyermeked iskolájában a hasonló gyűjtési akciókat, és légy részese ennek!


9. Segítsünk együtt!

Adni jobb, mint kapni! Felesleges ételeid, ruháid, használati tárgyaid, eszközeid megosztása, elajándékozása jótékony célt szolgálnak. Fogjatok össze, alakítsatok saját adományozó közösséget, vagy keressetek fel egy ilyen csoportot, és lehetőségeidhez mérten adj, amiből megteheted! Ne feledd: jó tett helyébe ...

Segítsünk együtt

Légy részese egy közösségi akciónak

10. Légy részese egy közösségi akciónak!

Településenként, régiónként számtalan környezetvédelemmel-természetvédelemmel kapcsolatos közösségi akcióban való részvételre van lehetőséged. Járj nyitott szemmel, és legyél tagja ilyen megmozdulásoknak. Tegyünk együtt környezetünk megóvásáért, helyreállításáért. Ez mindenkinek saját érdeke és egyben közös ügye!