4. Hulladékgazdálkodás

1. Vidd a szatyrot otthonról!

Legyen nálunk mindig egy tartós, többször használható szatyor, amiben a bevásárlásoknál vagy egyéb esetekben is tudunk pakolni, és ne egy műanyag zacskót vagy táskát vegyük meg a boltban, hanem egy strapabíró vászon szatyrot.

Vidd a szatyrot otthonról!

Hagyd el a túlcsomagolást

2. Hagyd el a túlcsomagolást

Bevásárlások alkalmával törekedjük olyan termékek vásárlására, amik lehetőleg csak egyszer csomagoltak. Ha fogkrémet vásárolunk, akkor olyat válasszunk, amiben a fogkrémes tubus nincs még egy papírdobozba is csomagolva. Ha zöldséget, gyümölcsöt, vagy pék árut vásárolunk, akkor azokat válasszuk, amelyek ömlesztve, kimérve beszerezhetők, ne a darabonként külön csomagoltat!


3. Nem kérünk szóróanyagot!

Már egy matrica kihelyezésével is tehetünk a hulladékcsökkentésért, ha postaládánkon jelezzük, nem kérünk reklámküldeményt. Ha külön nem szólunk, minden bolt, áruház szóróanyagát naponta a postaládánkba dobják, és ezzel rengeteg hulladék előállításában válunk bűnrészessé.

Nem kérünk szóróanyagot

Használd a digitálist

4. Használd a digitálist!

Az újonnan készített fényképeinket kinyomtatás helyett inkább tároljuk egy digitális tárhelyen, ahonnan nem fog eltűnni vagy elkeveredni, és szépen dátum vagy helyszín szerint rendszerezve tudjuk megőrizni a jövőnek.


5. Válogass okosan, gyűjtsd szelektíven!

Az otthonunkban keletkezett hullakékokat gyűjtsük minden esetben szelektíven és amit csak lehet, használjuk többször újra, hogy minél később váljon hulladékká. Az otthoni szelektív gyűjtésre rendszeresítsünk külön edényeket, és ezekbe, ha a jellege megengedi, akkor külön szemeteszsák használata nélkül gyűjtsük a szemetet, például a papír vagy fém hulladék esetén.

Válogass okosan, gyűjtsd szelektíven

Fizesd online

6. Fizesd online!

Otthonunkba érkező közüzemi és egyéb csekken történő befizetéseinket intézzünk inkább online e-számla kérésével. Így rengeteg papírhulladékot tudunk megspórolni, illetve könnyebben tárolhatóak a számláink is. Ezeket az e-számlákat minden szolgáltatónál díjmentesen kérhetjük.


7. Ruhamentés másként

A kinőtt már nem használt ruháktól ne a szemetesbe dobva szabaduljunk meg, hanem használjuk újra a még használható részeket. Készíthetünk belőlük telefontartót, tolltartót, vagy akár egy táskát is, csak a kreativitásunk és a képzeletünk szabhat határt az ötleteknek.

Ruhamentés másként

Vezzes listát, javítsd a régit

8. Vezzes listát, javítsd a régit!

Állítsunk össze egy egyszerű listát a környékünkben vagy a közelünkben lévő szerelőkről és javítóműhelyekről; ha rendelkezünk elegendő ismerettel a különféle használati tárgyak, cipők, táskák, és egyéb elektronikai eszközök javítási lehetőségeiről, később válnak hulladékká.


9. Főzz okosan!

Figyelj oda, mennyi élelmiszert készítesz az étkezések során, nehogy kárba menjen az elkészített étel! A megmaradt ételeket fagyasszuk le, vagy ha már nem szeretnénk újra ugyanazt enni, akkor alakítsuk át, csináljunk belőle valami mást, ezzel mentsük meg a maradékot.

Főzz okosan

Komposztálj otthon

10. Komposztálj otthon!

A házakban, lakásokban keletkező komposztálható élelmiszer maradék és zöld hulladék komposztládában történő hasznosításával csökkenthetjük a keletkező hulladék mennyiségét, illetve később felhasználható lesz az otthoni növények táplálására, a talaj javítására is.