3. Energiagazdálkodás

1. Fűtéstechnika karbantartása:

Gázkonvektoros és gázkazános fűtésrendszernél az égőfejek szerelő által történő tisztítása, a vezetékek szivárgásának ellenőrzése illetve a kényének ellenőrzése. Elektromos és távhő rendszereknél a rendszer vízszintjének ellenőrzése, és ha szükséges annak visszapótlása. A vezetékrendszerek „gyenge pontjainak” számító elzárócsapok és illesztések ellenőrzése a csepegés elkerülése érdekében. Kandalló, kályha, cserépkályha esetében a kémény rendben tartása és tisztítása.

Fűtéstechnika karbantartása

Napkollektor készítése alu-dobozokból

2. Napkollektor készítése alu-dobozokból:

Amennyiben lehetősége van, építhet saját kezűleg napkollektort, amely meleg levegőt képes előállítani a nap sugarainak segítségével. Ehhez nincs másra szükség, mint az elfogyasztott italok alumínium dobozainak összegyűjtésére, sorba rendezésére egy csőrendszerré, és a meleg levegő bevezetésére a lakásba. Ezt a kollektort el lehet helyezni kívülről a falon, vagy akár a fölön is.


3. Földhő kiaknázása:

Építkezések, vagy nagyobb volumenű felújítások során szóba kerülhet a földhőszivattyús-rendszerek telepítése, amelyek egyszeri nagyobb kiadással járnak, azonban utána jóval olcsóbban lesz képes fűteni lakását. Pár méter mélyre leásott csőrendszer, amelyben folyamatosan kering a víz. A jól elhelyezett rendszerek akár 20-23 C°-os hőmérséklet biztosítására is alkalmasak. Ha a régi rendszert nem is váltja ki teljesen, mégis hatalmas anyagi segítséget jelent, ha az előző évekhez képest akár 70%-al kevesebbet kell költeni a fűtésre télen.

Földhő kiaknázása

Világítás reform

4. Világítás reform:

A villanykapcsolók nevesítésével megelőzhetőek a felesleges kapcsolgatások. A nevesítés legegyszerűbb módja a kapcsolók felmatricázása. Az időzíthető konnektorok illetve kapcsolók használatával csökkenteni tudjuk a felesleges áramfogyasztás mértékét. Hiszen, ha időzíthető kapcsolókat és konnektorokat használunk, akkor az esti órákban nem fog feleslegesen energiát fogyasztani pl. a TV készülék vagy a számítógép „Stand by” módja, vagy az állandóan használt kültéri világítás. Energiatakarékosabb égők használata: Ha már sikerült a régi wolfram izzószálas égőket lecserélni egy energiatakarékosabb változatra, mint pl. a halogén izzókra vagy fénycsövekre, akkor ezt is lehet még fokozni, hiszen a halogén izzóknál a LED rendszerű lámpák még sokkal hatékonyabbak és energiatakarékosabbak, ennek köszönhetően pedig még több energiát tudunk megspórolni. Ami külön nagy előny, hogy ezekre a LED-es izzókra általában több éves garanciát vállalnak a gyártók, így ha ideje korán mennek tönkre, akár díjmentesen is kicserélhetőek.


5. Hő megtartó ételes- és italos dobozok használata:

A hő visszatartó edények és termoszok használatával ismételten sok energiát tudunk spórolni, hiszen ha a munkahelyünkre vagy az iskolába ilyen edényekben és tárolókban visszük magunkkal ételeinket és innivalóinkat, megspóroljuk azt az energiát, ami ahhoz lenne szükséges, hogy újra melegítsük azokat fogyasztás előtt.

Hő megtartó ételes- és italos dobozok használata

Kora reggeli, kora esti locsolás és szellőztetés

6. Kora reggeli, kora esti locsolás és szellőztetés:

Nyáron a nagy hőségre tekintettel mindenki próbál úgy könnyíteni a saját és a körülötte lévő növények helyzetén, hogy locsolja azokat és a környező felületeket. Azonban nem mindegy, hogy mikor locsolunk. A délutáni locsolás helyett válasszuk a kora reggeli vagy a kora esti, esti órákat! A locsolás sokkal hatékonyabb, sokkal nagyobb mértékben fejti ki hűtő hatását a párologtatással és nagyobb arányban tud felszívódni a víz a földbe, ezzel segítve a növények vízutánpótlását.


7. A termosztát állandó hőmérsékletre állítása:

Az emberek egyik legrosszabb szokása a termosztát vagy a gázkonvektor fűtési fokozatainak napi többszöri állítgatása. Azonban ez nem túl energiatakarékos. Ha a gázkonvektort vagy a termosztátot egy állandó hőmérsékletre vagy fokozatra állítjuk, akkor sokkal több energiát spórolunk, mint gondolnánk. Hiszen akkor a lakás vagy a ház folyamatosan tartja a hőmérsékletét, és a rendszernek nem kell extra energiát befektetnie ahhoz, hogy pl. egy több napos sítúra után (amikor az emberek letekerik a fűtést) az alaposan kihűlt házat vagy lakást újra a megszokott hőmérsékletre fűtse.

A termosztát állandó hőmérsékletre állítása

Jó minőségű fűtőanyag használata

8. Jó minőségű fűtőanyag használata:

Azokban a háztartásokban, ahol még a mai napig kályhával, kandallóval, cserépkályhával vagy kazánnal fűtenek, nagyon fontos szempont a megfelelő minőségű fűtőanyag kiválasztása. Ha fával vagy szénnel tüzelünk, az egyik legfontosabb szempont, hogy minél szárazabb és minél tömörebb legyen. A fánál energiatakarékosabb és tisztább megoldás a fa brikett használata, amely sokkal nagyobb hő leadására képes, könnyen szállítható és kevesebb káros anyag-kibocsátással jár, mint a fentebb említett fa vagy szén, ráadásul többnyire szerves hulladékokból melléktermékekből állítják elő.


9. Lángelosztó használata:

Sokkal kevesebb gázt igényel a főzés, ha a gázrózsa méretét az edény méretének megfelelően választjuk meg. Ha olyan edényben főzünk, amely mérete nem kompatibilis a gázégővel, lángelosztó vas rátéttel tudjuk korrigálni.

Lángelosztó használata

A fűtőtestek felszabadítása és párologtató edények használata

10. A fűtőtestek felszabadítása és párologtató edények használata:

Az otthoni fűtés sokkal hatékonyabbá tehető, ha a fűtőtesteket és a közvetlen közelükben található tereket felszabadítjuk, hiszen sokkal gyorsabban lesz képes leadni a szükséges hőmennyiséget, és ezzel nagy mennyiségű energiát és pénzt lehet spórolni. A nagyobb, szellősebb terek mindemellett jobb légáramlást is biztosítanak, amelyek segítik a levegő megfelelő eloszlását, ezzel növelve a fűtés hatékonyságát és kapacitását.