2. Életmód, egészségvédelem

1. Tervezd meg a heti menüt!

Tervezd meg előre, hogy a következő héten melyik nap, milyen ételt készítesz el! Nemcsak a felesleges élelmiszer felhalmozást kerülhetitek el, hanem egyúttal egy költségbecslést is készíthetsz, így a rendelkezésedre álló pénzzel is jobban tudsz majd gazdálkodni.

Tervezd meg a heti menüt!

Főzz-süss energiatakarékosan!

2. Főzz-süss energiatakarékosan!

Spórolj az energiával az ételek elkészítésekor! Használj fedőt, süss fóliában, vagy sütőzacskóban, vedd elő a régi kuktát amikor csak lehet – az ételek elkészítésekor nagy mennyiségű energia veszhet kárba, amit ezekkel a módszerekkel elcsíphetünk.


3. Figyelj oda, mit iszol!

Nem csupán a megfelelő mennyiségű, de a megfelelő minőségű folyadék bevitel is hatással van az egészséges emberi szervezet működésére. Ügyelj tehát arra, hogy a megfelelő mennyiség mellett, jó minőségű italokat fogyassz! Készíts gyümölcs-, és zöldségleveket! A palackozott ásványvizek helyett használj szűrőkancsót. Egy megfelelően kiválasztott, környezetbarát szűrőbetéttel nemcsak a pénztárcád, de környezet terheit is csökkentheted.

Figyelj oda, mit iszol!

A természet illata

4. A természet illata

Kerüld a mesterséges illatosítókat, aeroszolokat, spray-ket! Használj inkább (akár saját magad által készített) természetes alapanyagú illatosítókat, potpourrikat! Nem feltétlenül szükséges a tényleges illatosítók használata. Sok esetben már az is üdítőleg hat, ha a zárt, állott levegőjű helyiségeket jó alaposan kiszellőzteted!


5. Le a cipővel!

A stressz levezetésének egyik legjobb módja valamilyen zöld környezetben való sétálás. Kombináljuk ezeket a túrákat mezítlábas módszerrel. Ilyen módon felerősíthetjük a hatást, hiszen talpunk reflex zónáinak stimulálása mellett, a masszírozó hatáson túl, közvetlen kapcsolatba is kerülhetünk a természettel, ami természetes gyógymód, gyógyszerek nélkül.

Le a cipővel

Vedd elő a régit!

6. Vedd elő a régit!

Kérdezz utána, keresd meg, vedd elő, kérd el a család rég nem használt társasjátékait! A „modern” online, és számítógépes játékok mellett/helyett játsszatok valami klasszikussal. Ezekkel a típusú játékokkal minőségi időt tölthetsz szeretteid körében, közben energiát és akár pénzt is spórolva.


7. Az agytorna is torna

Nemcsak a test, de a lélek, az elme tornáztatásával is hozzájárulhatunk fittségünk természetbarát módon történő megőrzéséhez. Az olvasás, a rejtvényfejtés, az aktív társasági élet, az információáramlásban való részvétel mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látókörödet szélesítsd. Ezek olyan dolgok, amelyek nem feltétlenül igényelnek konkrét tárgyi, anyagi, vagy energia ráfordítást, mégis hozzájárulnak mentálhigiéniés egészségünkhöz.

Az agytorna is torna

A természet gyógyító ereje!

8. A természet gyógyító ereje

Használd ki a természet gyógyító erejét! „Anyáink” házi gyógymódjai, mint például a nyugtató hatású gyógytea keverék sokkal kíméletesebben hatnak szervezetünkre, mint a szintetikus nyugtatószerek. Vitamin tabletták helyett sokkal ésszerűbb a változatos étkezési szokások kialakítása! Tájékozódj, érdeklődj (akár családon belül is idősebbektől) természetes gyógymódokról, és amennyire csak lehetséges, kerüld a mesterséges gyógyszereket!


9. Természetes szépség

Belegondoltál már, hogy miből készülnek a ruhák, amiket napi szinten viselsz? A ruhadarabok többsége szintetikus, műanyag feldolgozásból kialakított szálakból áll. Figyelj oda, hogy a lehető legtermészetesebb alapanyagú ruhákat viseld! Mennyivel komfortosabban érzed magad egy izzasztó nyári napon, ha pamut felsőt viselsz, mintha egy műszálasat?

Természetes szépség

Csak óvatosan!

10. Csak óvatosan!

A környezeted, a készülékeid és saját épséged további védelmének érdekében válassz túlfeszültség és/vagy gyermekvédelemmel ellátott hálózati elosztót! Praktikus megoldás az egymáshoz közeli készülékek egy hálózati elosztóra való csatlakoztatása, ami legyen billenő kapcsolós, így egy mozdulattal áramtalaníthatsz több készüléket is, ezáltal megakadályozhatod az energiaveszteséget, és könnyebben biztonságossá teheted az áramforrást.