1. Anyaghasználat, építkezés

1. Cseréld az eldobhatót tartósra!

A leghétköznapibb dolgokban is legtöbbször olyan eszközöket használunk, amelyek csak egyszer használhatóak. Törekedjünk ezeknek az eldobható termékeknek tartós, többször használható változatának alkalmazására. Például a konyhában a papír törlőkendő helyett használjunk mosható törlőkendőt vagy jó nedvszívó képességű konyharuhát, papír zsebkendő helyett textilzsebkendőt, eldobható pelenka helyett textilpelenkát.

Cseréld az eldobhatót tartósra!

Idd a sajátod!!

2. Idd a sajátod!

Rohanó világunkban sokszor menet közben szerezzük be a napi fogyasztásra való termékeket. Ne vásároljunk boltban PET palackos innivalót, ehelyett tartsunk magunknál saját kulacsot, amelyben az otthonról hozott vizet vagy gyümölcslevet szállíthatjuk, ezt napközben többször újratölthetjük. Tartsunk magunknál utazópoharat, amelyet kávéautomatáknál, vagy elvitelre kért kávé vagy tea szállítására használhatunk az eldobható műanyagpohár helyett!


3. Hagyományos módszerek használata

Építkezésnél és a rendszeres karbantartási munkálatoknál elevenítsük fel a hagyományos módszereket. A lakás festésénél a műanyag alapú, káros oldószer tartalmú festékek helyett alkalmazzunk vízalapú festékeket, esetleg meszet. A mész ráadásul fertőtlenítő hatású, valamint nem igazán biztosít táptalajt a penész számára, így a penészedést is gátolhatjuk vele.

Hagyományos módszerek használata

Világos színek használata!

4. Világos színek használata

A szobák falainak színe nagyban befolyásolja, hogy mekkora mennyiségű fény szükséges a megfelelő látási viszonyok megteremtéséhez. Az épületbelsőket érdemes világos színekkel kifesteni, így kevesebb belső megvilágítás is elegendő, amivel ráadásul hosszú távon energiát is spórolhatunk.


5. Üvegtégla, üvegcserép használata

Néhány esetben nem megoldható ablak elhelyezése, mint a padlástereknél, vagy épület közepén elhelyezkedő helyiségeknél. Az elválasztó falaknál pár üvegtégla beépítése lehetőséget nyújt a napfény bejuttatására. Minimális költséggel jár az épületeken a cserepek közé néhány üvegből készült behelyezése, a padlástér megvilágításánál ugyanakkor feleslegessé teszik nappali időszakban a külön lámpák használatát.

Üvegtégla, üvegcserép használata

Hófogó cserepek használata!

6. Hófogó cserepek használata

Téli időszakban a lehullott havat a tetőn lehet tartani az olvadásig, hófogó cserepek segítségével. Amellett, hogy megakadályozza a hó nagy mennyiségben egyszerre történő tetőről való lezúdulását, a tetőn maradó hó segít a padlás szigetelésében, és lassú olvadása egyenletesen látja el nedvességgel az ereszcsatorna levezetőjének környékét.


7. Bontott tégla, cserép újrahasznosítása

A megfelelő állapotú, bontásból származó tégla és cserép felhasználása is lehetséges újabb építési munkálatok során. A tégla- és cseréptörmelék kisebb mennyiségben való újrahasznosítását eredményezi, ha kalapáccsal tovább törjük őket. A zúzott követ helyettesíthetik az ezzel feltöltendő felületeken, de például a növénytelepítésnél használt drénréteget is kialakíthatjuk belőle.

Bontott tégla, cserép újrahasznosítása

Hulladék újrahasznosítása!

8. Hulladék újrahasznosítása

Azok a használati eszközök vagy csomagolóanyagok, amelyekre már nincs továbbá szükségünk vagy tönkrementek, szemétbe kerülésük helyett még alapanyagként tovább használhatóak. Például egy PET palack rengeteg lehetőséget rejt magában, készíthetünk belőle madáretetőt, vagy rovarcsapdát. Egy régi nagyméretű szekrényből akár készíthetünk több kisebb fali polcot.


9. Szigetelés

Az épület teljes szigetelésével, a régi típusú nyílászárók lecserélésével, sok energiát és hosszútávon pénzt is megspórolhatunk. Sajnos ezek kivitelezése igen költséges lehet, de kevés pénzből a régi nyílászárók utólagos szigetelésével is már sokat elérhetünk. Ilyen például a svéd nútmarásos módszer.

Szigetelés

Kölcsönzés, használt áru vásárlása

10. Kölcsönzés, használt áru vásárlása

Ha előre tudjuk, hogy csak rövid ideig, esetleg egy munka erejéig van szükségünk az adott eszközre, ne féljünk kölcsönözni. Ezt megtehetjük kölcsönzőktől, cégektől, de akár a rokonoktól, szomszédjainktól, közösségektől is. Ha tartunk a kölcsönzéstől, akkor nézzünk szét a használt termékek között is, legtöbb esetben a megvásárlást követően ezek még hosszú ideig jó szolgálatot tehetnek nekünk.