Itt vagyok: Főoldal Rólunk

Rólunk

 

CSEMETE Logó

 

A Miniszteri Elismerő Oklevéllel, Pro Natura Emlékplakettel és a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díjával kitüntetett

CSEMETE TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI EGYESÜLET

bemutatása

Egyesületünk 1987-ben alakult meg - a vidéki természetvédelmi egyesületek sorában a másodikként - azzal a céllal, hogy a dél-alföldi régió természet- és környezetvédelem iránt elkötelezett polgárait, közösségeit összefogja, munkájukat, törekvéseiket koordinálja, segítse. Tagságunk 2014. december 31-én 407 fő, gazdálkodóktól kezdve a tanárokon és mérnökökön át az önkormányzati szakemberekig a lakosság legszélesebb rétegét fogja át. Tizenöt szakosztályunk (ifjúsági, biológiai, környezet-egészségügyi, vízvédelmi, életmód, pedagógiai, biogazdálkodási, denevérvédelmi, propaganda-fotós, természetkutató-megőrző, állatvédelmi, kétéltű- és hüllővédelmi, sétafika-túra, hulladékgazdálkodási, gombász, humánökológiai- és környezetszociológiai) mellett tagcsoportjaink száma 25, oktatóközpontjainak száma pedig 2. Tagjaink az ország tíz megyéjét képviselik. Az erdélyi Hargita és Arad megyében is van 1-1 CSEMETE csoportunk, de a többi szomszéd ország természetvédőivel is sokoldalúak a kapcsolataink. Mivel Szeged egyetemi és főiskolai város, egyesületünk tagjai és tanácsadói között csaknem az összes környezet- és természetvédelmi tudományterület szakembere megtalálható. Az egyesület szakmai tevékenységét a tudományos tanács ellenőrzi, mely biztosíték arra, hogy valamennyi projektünk szakmailag kifogásolhatatlan és támadhatatlan legyen.

1998 júniusában a környezeti nevelés és oktatás, a környezeti egészségügy népszerűsítése, valamint az ökológiai kutatások terén kifejtett kiemelkedő tevékenységünkért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettünk át. 2000-ben a ’99-es Év Zöld Szervezete címet kaptuk meg. Önkénteseink és az egyesület alkalmazottainak munkája mellett, tevékenységünkhöz eddig a legnagyobb segítséget a KVVM, a Nemzeti Civil alapprogram, a REC Magyar Iroda, az Ökotárs Alapítvány, illetve a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány és Szeged Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Alapja nyújtotta. Mindemellett Phare, ISPA , Phare Interreg és a Norvég Alapból finanszírozott programokat valósítottunk meg.

Természetvédelmi kutatásaink és természetmegőrző tevékenységünk eredményességét jelzi több országos elismerés és publikáció. Feltáró munkánkat követően kezdeményezésünkre nyilvánítottak védetté számos természetvédelmi területet (Csodarét, Ásotthalmi tőzegláp, Szegedi Füvészkert, stb.). E tevékenységünkhöz partnerek a Szegedi Móra Ferenc Múzeum, a SZTE TTK Ökológia Tanszéke, és a Környezettudományi Tanszéki Csoport.

Országos viszonylatban is kiemelkedőnek mondhatóak a környezeti nevelés területén elért eredményeink és törekvéseink. Szinte minden évben szervezünk országos, ill. nemzetközi konferenciákat, melyek közül kiemelkedik a Szegedi Vadasparkkal közösen szervezett első hazai zoopedagógia konferencia. 1998 őszén került megrendezésre "A környezeti nevelés eszközei és módszerei az AGENDA 21 tükrében" című egy hetes Tanártovábbképző Szeminárium, ahová 19 országból érkeztek résztvevők. Rendszeresen szervezünk tanártovábbképzéseket, tanulmányutakat, ankétokat, kiállításokat; valamint kiadványokat, könyveket jelentetünk meg. Területi koordinációval segítjük az ökoiskola, és a zöld óvoda hálózatok fejlesztését.

Talán még országosan nem annyira ismert a környezet-egészségügy területén végzett munkánk, annak ellenére, hogy mi vagyunk az egyedüli olyan hazai NGO szervezet, amelynek gondozásában egy angol nyelvű nemzetközi környezet-egészségügyi folyóirat is kiadásra kerül Geographica Medica címmel.

Jelentős minőségi változást jelentett a CSEMETE életében, hogy másfél évtizede két olyan ingatlan is a tulajdonunkba került, melyek kutatási és környezeti nevelési szempontból is igen jól hasznosíthatóak. Kömpöci meteorológiai mérőállomásunk folyamatosan szolgáltat adatokat az országos hálózat számára. Francia és magyar szakemberek részvételével itt indult be az alföldi szélerózió vizsgálata. A Kiskunsági Nemzeti Park bugaci magterületén lévő oktatóközpontunkban nemcsak természetvédelmi, ökológiai kutatómunka folyik (a KNP engedélyével), hanem folyamatosan szervezünk erdei iskolákat, természetvédelmi és életmód táborokat, komposztálási és biokert bemutatókat. 2014-ben a környék általános- és középiskoláiból valamint Szeged egyetemeiről és főiskoláiról összesen tizenkét turnusban több, mint 800 fiatal ismerkedett meg a bázishely nyújtotta környezetismereti, természetvédelmi és környezeti nevelési lehetőségekkel. A két terepi bázishelyünkön minden évben jelentős fejlesztéseket hajtunk végre anyagi lehetőségeink függvényében, valamint harmadikként kulcsosház kialakítását kezdtük meg Becefán.

Az 1997-ben elkezdett előkészítő munkánk eredményeképpen 1998. január 5-én nyitottuk meg Környezeti Tanácsadó Irodánkat; amelynek működtetése az eddigi tapasztalatok alapján nagyban hozzájárul a térség természet-és környezetvédelmi problémáinak megoldásához, a lakosság információkkal való ellátásához, szemléletformálásához. A CSEMETE jelenleg négy főállású alkalmazottat foglalkoztat, valamint oktatóközpontjaiban egy-egy félállásban tevékenykedő programvezetőt és segítőt.

Évről évre folytatjuk elkezdett programjainkat (szakmai rendezvények, biodiverzitás megőrzése, továbbképzések, erdősáv felmérés és telepítés, denevérvédelem, védett területek feltárása és kezelése, kistelepülési fenntarthatósági program). Szemléletformáló foglalkozásokat, nyári táborokat tartunk általános- és középiskolásoknak, idehaza és határon túl is. Az 1998-ban beindult „Zöld Családok”, valamint a 2000-ben indult „Természetvédelmi Őrjárat” programsorozatunk célja, hogy a környezeti nevelőmunka és tudatformálás hatékonysága érdekében a legszűkebb közösségeket, a családokat is bevonjuk a környezetvédelmi célok megvalósításába.

A CSEMETE 2007-ben a Körlánccal közösen házigazdája és főszervezője volt a Környezet- és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozójának, melynek 2010-es és 2012-es társszervezői feladatára is ellátta. Tagjaink és munkatársaink elkötelezettsége, szakmai felkészültsége, társadalmi ismertsége és elismertsége, valamint az új infrastruktúra garanciát nyújt ahhoz, hogy a CSEMETE eredményesen és hatékonyan folytassa munkáját az alapszabályában rögzített célkitűzések megvalósulása érdekében.

 

Az Egyesület közérdekű adatai, beszámolói ide kattintva tekinthetők meg.

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Száz apró lépés

Szeged Klímastratégiája

Szeged Klímastratégiája - KEHOP-1.2.1-18-2018-00008

Dátum, névnap

2020. december 01., kedd
Elza napja van

Galériaajánló

Őrségi gombásztúra 2020 Őrségi gombásztúra 2020

Erdély, bemutató képek 2020-21 Erdély, bemutató képek 2020-21

Ómassa, gombászat Ómassa, gombászat

Ciprus Ciprus

Mátrai csillagtúra 2020 Mátrai csillagtúra 2020


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület