Természetvédelmi Őrjárat programsorozat

 
Természetvédelmi Őrjárat programsorozat

A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 1999-ben kezdte meg Természetvédelmi Őrjárat programját, amely később a Zöld Családok programsorozat elemeivel kiegészülve azt a célt szolgálta, hogy a lakosság, és különösen a fiatalabb korosztály figyelmét felhívja közvetlen lakókörnyezetében a környezet és a természeti környezet állapotának fontosságára. A projekt kezdeti szakaszában hasonló tevékenység indult meg a Magyarország öröm és bánat térképe c. akció keretében országos szinten, így aktivizált csoportjaink ennek elkészítésébe is bekapcsolódhattak.

Közel fél évtizedes kihagyás után ennek szellemében újítottuk meg tevékenységünket, amely a mai, modern kor elvárásainak megfelelően új elemekkel is bővült. Az ezredfordulón még nem használt módszerek, mint például a műholdas képek használata, az újabb rendszerű okostelefonokon lévő helyzet meghatározó és egyéb applikációk. E téren a fiatalabb generációk jártak az élen a résztvevők közül, akik már sokkal inkább otthon vannak ezen eszközök terén mint akár a programvezető szakemberek… Mindenesetre a generációk közti tudásmegosztás nem csak e téren működött, de a természettudományos ismeretek átadása, és a tudományos igényű megfigyelési és kutatási módszerek megismertetése is céljaink között szerepelt.

A több mint kéttucatnyi terepi program változó érdeklődés mellett zajlott, a mindössze négyfős „gyorsreagálású” csoport mellett voltak 20-30 fős érdeklődői kör mellett szervezett napok is. A résztvevők döntő többsége az Egyesület aktivistái és a szegedi és vonzáskörzetében lévő oktatási intézményekben működő tagcsoporti diák tagok közül került ki, de volt rá példa, hogy csaknem teljes létszámban „külsős” iskolai osztályok is bejelentkeztek rá. Összességében több mint 300 aktivistát mozgattunk meg a projekt tárgyidőszakában, s legalább azonos nagyságrendben indultak és vették át az ötletet iskolai szakkörök és önkéntes körök is. A kapcsolódó gyakorlati munkákhoz – odútelepítés, élőhely rehabilitáció – igénybe vettük az iskolai önkéntes szolgálat keretében Egyesületünkhöz érkező tanulók segítségét is, akik így a kötelező gyakorlat elvégzéséhez értelmes célokat és szakmai segítséget kaphattak.

A projekt irányításában nagy segítségünkre voltak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának dolgozói, jóvoltukból vehettünk részt a délvidéki-földikutya élőhelyeinek felmérésben nem védett területeken, a szalakóta-védelmi tevékenységekben, s számos terepi program kíséretéhez is hozzájárultak. A diákokkal végzett tevékenységekkel igyekeztünk hozzájárulni a természetvédelmi őrök munkája mellett a polgári természetőrök tevékenységéhez is, aminek koordinálásban az őrszolgálat-vezető és a polgári természetvédelmi őrök helyi csoportvezetője is részt vett.

A gyakorlati, kétkezi feladatok közül legnagyobb sikere volt és a legnagyobb érdeklődés övezte az odútelepítési és fészekláda-kihelyezési programokat, valamint nagy mennyiségű feladatot adtak az élőhely-rehabilitációs, az invazív fajok visszaszorítására irányuló kezdeményezések is. Sajnos az Alföld érintett területein az akác és a selyemkóró igen nagy problémát jelentenek, de akadt bőven dolgunk a bálványfával, a kanadai betyárkóróval és a parlagfűvel is. A keskenylevelű ezüstfa csak azon részeken okozott problémát, ahol a betelepülése a földikutyák által potenciálisan élőhelyként számításba jöhető gyepeket érintette.

A kivitelezésben speciális problémát jelentettek a határ közeli szakaszok, itt ugyanis a 2015-ös évtől kezdődően a migrációs nyomás miatt megnehezedett a terepen való mozgás. E mellett részt vettünk az ombucmani hivatal által kezdeményezett, és az államtitkár úr részvételével zajló földikutya-ügyben tartott egyeztetésen is, ahol a különböző érintett tárcák és államtitkárságok, így a honvédelem, stb. képviselői közösen próbáltak megoldást találni a délvidéki földikutya ügyére, és munkacsoportot is alakítottak.

A terepbejárások, felmérések, munkák során számos kisebb nagyobb eredmény született, ezeket fajsúlyuktól függően tudtuk kezelni. A legnagyobb horderejű talán a kiskunhalasi veszélyes hulladék lerakóként működő illegális telephely ügye, amely bár hosszabb ideje észlelték, mégsem történt semmi a felszámolására, vagy legalább az itteni vegyszerek tárolásának biztonságosabbá tételére. A természetvédelmi őrjárat keretében lebonyolított terepszemlénken körben ledokumentáltuk a félig szabadban, félig egy nyitott színben tárolt hordókat-tartályokat, amelyekben festékmaradványok, oldószerek, illetve a tárolóedényeken lévő címke alapján be sem azonosítható vegyszereket tároltak. A környező telepeken dolgozókat kikérdezve a lerakó annak idején csupán kereskedelemre kapott engedélyt, tárolásra nem, vagy csak ideiglenest – az azóta eltelt évek viszont ezt az ideiglenes jelleget már rég túlhaladottá tették. Az ügyben megkerestük az illetékes felügyelőséget és az önkormányzatot is hivatalosan, eljárás indult az ügyben. Mint kiderült, a terület tulajdonosa helyett a bérlő hagyta hátra a vegyi anyagokat, s azóta a cégétől is megszabadult egy jelképes összegért, amely nem teszi elszámoltathatóvá vagy behajthatóvá a felmerülő költségeket. Jelen pillanatban az ügy bírósági szakaszba lépett, a katasztrófavédelem is eljárt a kezdeményezés nyomán, mi pedig a civil szakértői háló segítségével ilyen ügyekben járatos partnerszervezeti szakértőt kerestünk ennek nyomonkövetéséhez.

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Száz apró lépés

Szeged Klímastratégiája

Szeged Klímastratégiája - KEHOP-1.2.1-18-2018-00008

Dátum, névnap

2020. december 01., kedd
Elza napja van

Galériaajánló

Őrségi gombásztúra 2020 Őrségi gombásztúra 2020

Erdély, bemutató képek 2020-21 Erdély, bemutató képek 2020-21

Ómassa, gombászat Ómassa, gombászat

Ciprus Ciprus

Mátrai csillagtúra 2020 Mátrai csillagtúra 2020


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület