A CSEMETE 2016 évi működési pályázata - NEA

 
A CSEMETE 2016 évi működési pályázata - NEA

Egyesületünk a folyamatosan változó jogi és financiális környezet ellenére 2016-ban is megőrizte a kitűzött működési tartalmi céljait, és azoknak megfelelően indított új programokat, és tartotta fent korábban megkezdett aktivitási irányait.

Biztosítottuk a folyamatos működést állandó programjaink számára, így az év folyamán állandó nyitvatartással üzemelt lakossági környezeti tanácsadó irodánk, a benne működő Zöld Könyvtár, valamint visszatérő rendszerességgel végeztük szemléletformáló előadássorozatunkat, foglalkozásokat tartottunk, terepvezetéseken fogadtuk az érdeklődő szervezett csoportokat.

Oktatóközpontjaink jelentkező karbantartási feladatait folyamatosan elláttuk; Bugacon új programokat is lehetőségként kínáló elemekkel bővítve az infrastruktúrát, megkezdtük a füstölő és a téglaépítésű üstház kialakítását. Előbbi a hagyományos, energiakímélő tartósítási eljárások bemutatására szolgál majd, míg utóbbi a lekvárfőzés mint tartósítási forma bemutatása mellett a nagy létszámú látogató esetén biztosítja az ellátmány főzőhelyét is. Kömpöci oktatóközpontunkban a több éve esedékes növényzet-ritkítási munkákat végeztük el, felszabadítva a mérőkert területét, és előkészítve ezzel a tervezett rekonstrukciós munkákra. Becefai bázishelyünkön szilárd burkolatot kapott az új tornác, viharkárokat hárítottunk el, tetőt javítottunk, és immár az udvar teljes területét megszabadítottuk a felnőtt bozóttól, előkészítve a szelídgesztenyék és diók ültetésére.

A futó projektek közül új kezdeményezésként Szegedre hoztuk a gombaszakellenőri képzést, amelynek keretében 26 induló közül végül 22-en sikeresen be is fejezték a képzési folyamatot, és 11-en már képesítést is szereztek belőle. Szintén új kezdeményezésünk volt környezetvédelmi témakörben a használt autók, különösen az idősebb járművek műszaki állapotának fontosságát hangsúlyozó kampányunk. A hibás beállítású öreg járgányok ugyanis a környezetre is sokkal nagyobb terhet rónak, így erre két műszaki vizsga között is nagyobb figyelmet kellene fordítanunk. A korábban már meglévő és új kezdeményezéseinkből közel harminc különféle projektet dolgoztunk ki és hajtottunk végre, vagy kezdtük meg végrehajtását.

Útjára indítottunk összesen öt, már meglévő elemekkel gazdálkodó tematikus vándorkiállításunkat, amelyek rotációban a közelebbi és távolabbi partner oktatási intézményekben kerülnek kiállításra. Ilyen geológiai értékeinket bemutató gyűjteményünk, a fenntartható háztartásokat segítő molinósorozatunk, a helyi természeti értékeket összegyűjtő tablók, a vízvédelmi témájú, egykori Maros-túránkon készült képsorozat, valamint a költészet, a versek világát a természeti szépségekhez párosító fotókiállításunk. Ezek mellett időszakos kiállítást több alkalommal is szerveztünk országos programsorozatok helyi megvalósítójaként a SZTE Tudástárban és Szeged Nagyállomás aulájában is, többek közt helyi termékes, boltos kiállítást, az életüket a természetvédelemnek szentelő elhivatott szakembereket bemutató „Őrzők” című kiállítást, valamint a Csernobilban bekövetkezett tragédia évfordulójára készült bemutatót, amelynek országos koordinációját is mi vállaltuk el.

Nagy hangsúlyt fektettünk a tagság aktivizálására, és új érdeklődők, tagok bevonására, utóbbit főként az oktatási intézményekkel közös önkéntes ifjúsági szolgálati program segítette, amelynek keretében több mint hatvan új fővel bővült a középiskolás korosztályból toborzott ifjúsági segítői körünk. A diákok az odútelepítési, oktatóközponti, téli madáretetési és a rendezvényekhez kapcsolódó programokban is szerepet kaptak, de kérdőíves felméréseket, szórólapozásokat és a könyvtárfejlesztési programot is a segítségükkel abszolváltuk. A tapasztalatok alapján a diákok egy része ezek után a feladatok után is szívesen marad a CSEMETE körein belül.

Tovább erősítettük partnerségeinket, a haza zöld ernyőszervezetek közül főként a Magyar Természetvédők Szövetségére és tagszervezeteire, illetve a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatára támaszkodhattunk. E mellett a helyi, környezeti és természetvédelmi ügyekben érintett szakemberekkel és szolgáltatókkal is sikerült jó viszonyunkat megtartani, valamint újakat kialakítani.

Az önkéntes segítők mellett 2016-ban egyesületünk egy fő félállású alkalmazottal látta el a kömpöci oktatóközpont gondnoki teendőit, két főállású foglalkoztatottunk volt a kulturális közfoglalkoztatotti program keretében, valamint egy harmadik főállású munkatárs partnerszervezetünk, az Ambitus Alapítvány közreműködésével. 

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Dátum, névnap

2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona napja van

Galériaajánló

Retyezát, erdélyi túra 2019 Retyezát, erdélyi túra 2019

Aggteleki-karszt, csillagtúra 2019 Aggteleki-karszt, csillagtúra 2019

Természetismereti tábor Bugacon 2019 Természetismereti tábor Bugacon 2019

Ómassa juniális Ómassa juniális

Szicília Szicília


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2018
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület