CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák

A túrázás 12 alapszabálya
1.

A túrára mindig megfelelő mennyiségű ivóvízzel indulj el! Fejenként és naponta 2-3 l vízre van szüksége egy felnőtt embernek, amelynek biztosítására megfelelő méretű, könnyű anyagból készült edény is szükséges – kulacs vagy egyszerű pillepalack.

2.

Túrázáshoz csak kipróbált lábbeliben szabad hozzáfogni! Soha ne indulj el frissen vásárolt bakancsban vagy cipőben, nagyon meg tud keseríteni egy programot a feltört láb. Az új cipőket először legalább egy hétig utcai használattal „be kell járatni”.

3.

Túrára még ismert terepen is csak térképpel indulj el! Ehhez ellenőrizd a térkép érvényességét is; a régebbi készítésűek gyakrabban tartalmaznak már nem aktuális információkat, megtévesztő jelzéseket.

4.

Mindig a várható időjárásnak megfelelő, terepre szabott ruházatban kezdj túrázni! Ideálisabb a könnyebb, de rétegzett, kombinálható ruházat, ami jól szellőztethető, nedvszívó, és szükség esetén véd a nap ellen is.

5.

Az induláskor mindig rendelkezz „B” tervvel! Szükség esetén, vészhelyzetben ismerni kell a legközelebbi lakott terület elérési útját, elegendő tartalék pénzzel kell rendelkezni, hogy például gépjármű helyett tömegközlekedéssel is hazajuthasson az ember.

6.

Az időjárás jelentéstől függetlenül fel kell készülni a váratlanul beköszöntő esős időre is – évszaktól függően, de gondoskodni kell esőkabátról vagy esernyőről, esetlegesen vízálló öltözetről. E mellett a felszerelés kényes részeinek (iratok, pénz, térkép) vízhatlan védelme is szükséges lehet.

7.

A túra tervezésénél fontos előzetesen felmérni saját képességeinket. Ez két területen jelentkezhet elsődleges fontossággal: a túra hosszának és a várható terepviszonyoknak a saját állóképességünkkel való összehangolásában; valamint a felszerelés és a hátizsák súlyának alkatunkhoz és teherbíró képességünkhöz igazításában. Egy hátizsákot nem felemelni kell tudni, hanem egy-egy napig vagy akár egy hétig cipelni, s hegyet mászni vele!

8.

Indulás előtt ismerősnél, rokonnál mindig hagyjuk meg tartózkodási helyünket és a várható hazaérkezési időt! Egy elérhetőség meghagyásával együtt életmentő lehet, hogy valaki tudja merre mentünk, és mennyi időre tervezett úton.

9.

A túrára csak gyorsan felszívódó, könnyű, és a mozgásformát támogató típusú élelmiszereket vigyünk magunkkal. A mennyiségeket is ehhez igazítsuk. Fáradság esetén, de vészhelyzetben is sokat segíthet egy-egy adag csokoládé, szőlőcukor.

10.

A túrára indulás előtt tájékozódjunk a tervezett területet érintő jogszabályokról, rendelkezésekről! Sok túraútvonal fekszik védett területen, illetve erdészeti kezelésben. előzetesen szerezzük be az érintett hatóságok elérhetőségeit, szükség esetén pedig engedélyüket.

11.

Minden esetben vigyük magunkkal saját, esetlegesen rendszeres gyógyszereinket, valamint vészhelyzetre felkészülve egy könnyű elsősegély készletet, amely a legszükségesebb ellátáshoz alkalmas néhány dolgot tartalmazza: fertőtlenítő, kötöző, fájdalomcsillapító.

12.

A csomag összeállításánál mindet gyűjtsünk össze egyben, s nézzük át újra felszerelésünket! Biztosan minden szükséges abból, amit összeválogattunk? Minden felesleges súly a túrázás adta pozitív élményekből hajlamos elvenni…