CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák CSEMETE Kék Túrák

Tizenkét jótanács táborszervezőknek
1.

A tábor szempontjából elsődleges a szálláshelyek, sátorozó helyek leszervezése. Ezek meghatározzák az egy-egy napba betervezhető etapokat is. Ha egy település környékén nincs kijelölt kereskedelmi szálláshely, érdemes az önkormányzatoknál kezdeni az érdeklődést: iskolaudvarok, kultúrházak, sportpályák, játszóterek, de még maga az önkormányzat udvara is potenciális vándortábori egyéjszakás, költséghatékony helyszínek lehetnek. Hasonló segítséget az erdészetektől is kaphatunk, vagy helyi civil szervezetektől. A hatályos jogszabályok alapján egy éjszakát bárhol sátrazhatunk, ahol ezt külön rendelkezés nem tiltja, de nem mindenütt adottak a feltételek – ivóvízvételi lehetőség és közvilágítás.

2.

Az étkeztetésnél olyan menüt tervezzünk, amely a helyi viszonyokhoz alkalmazkodik, egy edényben elkészíthető jellegű, kielégíti a túrázás energiaigényét, és lehetőség szerint könnyebben szállítható alapanyagokból készül. Utóbbira ideálisak a rizs, száraztészta és hüvelyesek alapanyagával készülő ételek. A fejadagok számításánál 25-30 dkg szárazanyag-tartalmat számíthatunk étkezésenként és fejenként, ami a szárazáruk esetében 10-12-15 dkg alapanyagot jelent, 2-2,5-szeres mennyiségű főzővízzel vagy egyéb folyadékkal elkészítve.

3.

A többnapos ellátás során készítsünk előzetes tervet az élelmiszerkészletek felhasználására! Mindig a romlandóbb és nehezebben szállítható alapanyagból készülő fogásokkal kezdjük, s a tábor végére maradjanak a tartósabb összetevők. Ennek alapján a pakolásnál is a felhasználás sorrendje szerint csoportosítsuk a hozzávalókat, sokkal könnyebb dolgunk lesz a helyszínen.

4.

A résztvevők számára mindig készítsünk előzetes tájékoztatást arról, miket tartalmazzon az ajánlott felszerelés. A listát beoszthatjuk kötelező elemekre (esőkabát, zseblámpa stb) és ajánlott darabokra is. A ruházat összeállításánál hívjuk fel a figyelmet a legszükségesebb mennyiségek betartására! A tájékoztató kiegészülhet egy tiltó listával is, a felesleges, és nem túrázáshoz illő tárgyakról.

5.

Az előkészítés során, praktikusan a jelentkezéseknél gyűjtsünk össze minden releváns adatot; praktikusan az életkorról, utazási kedvezményekről, rendszeresen szedett gyógyszerekről!

6.

Az ellátó autó, de ennek hiányáéban a tábori felszerelés karbantartásához is elengedhetetlen az, hogy rendelkezzünk némi szerszámkészlettel. A sátorvarrástól a cipójavításon át a főzőfelszerelés reparálásáig vagy egyszerűbb táborállítási feladatokig sok minden adódhat, ami különösen lakott területektől távol másképpen nem megoldható. Egy közös szerszámossal megelőzhető az, hogy mindenki egyénileg készüljön és kényszerüljön cipelni a fentieket.

7.

Mindig tartsuk magunknál a résztvevők elérhetőségeit! A mobilok korában így nem okozhat gondot a túra közben a lemaradók vagy az esetlegesen eltévedtek nyomon követése. Szintén kérjünk minden résztvevőhöz otthoni kontaktot (szülő, testvér, házastárs) aki probléma esetén értesíthető!

8.

A közös használatra összeállított tábori felszerelésekről készítsünk egyszerű leltárt, valamint lássuk el olyan egyedi jelzéssel, amely alapján megkülönböztethetők a saját darabokról.

9.

Készítsünk kétféle elsősegély készletet: az egyik egy könnyű elemekből álló, egyszerűsített terepi elsősegély csomagocska, sebfertőtlenítővel- és kötözővel, antiallergénnel és fájdalomcsillapítóval, kullancskiszedővel. A tábori készlet kibővített állománya a napi szedésű gyógyszereken túl tartalmazhat többféle kiegészítést, vitaminpótláshoz szereket, végtagrögzítésre alkalmas eszközt, lázcsillapítót, hőmérőt, női problémák esetén használható eszközt,s tb.

10.

A résztvevőkkel fontos előre tisztázni a túrán rájuk váró menetrendet, a napi várható távokat és a nehézségi fokot. Célszerű őket még az indulás előtt felkérni egy hátizsák-próbára, amelyből kiderül bírja-e a betervezett felszerelést tulajdonosa.

11.

A napi menterendet és a szálláshelyeket a vízvételi lehetőségekhez kell igazítani. Előre kell tájékozódni van-e a szálláshelyen tisztálkodási lehetőség, ivóvíz, a napi távolságban forrás vagy közkút. Az esti tisztálkodást legalább kétnaponta biztosítani kell, háromnaponta lehetőség szerint meleg vizes verzióban is – a résztvevőket pedig előzetesen tájékoztatni ezek minőségéről.

12.

Mint minden tervezésnek, a táborszervezési folyamatnak is leglényegesebb eleme a pénzügyi terv elkészítése. A létszám által megszabva az étkeztetési költségek és a szállásdíjak, a kedvezményektől függően pedig az utazási költségek és az esetleges belépők szablyák meg ennek kereteit. Az előre tervezett költségvetés alapján szabható meg a részvételi költség pontos értéke – a következő évben viszont már lehetővé válik a korábbi tapasztalatok felhasználása alapján a pontosabb becslés készítése. A betervezett költségek mellé mindig képezzünk valamennyi tartalékot – váratlan helyzetekre, kiadásokra sajnos mindig lehet számítani.