Zöld Óvoda Információs Nap 2014. június 26. Szeged

2014. július 17.

Zöld Óvoda információs nap 2014.06.26. (Szeged)

Emlékeztető A Zöldóvoda program kínálta lehetőségről, annak megvalósíthatóságáról.
A Program helye: Szeged, Vedres utcai óvoda
Időpont: 2014. június 26.

A meghívottak köre:
-Szeged Megyei jogú Város Óvodaigazgatója, tagóvoda vezetői, óvónői
-Kistérségi Óvodai ügyekért felelős Igazgatóhelyettes, tagóvoda vezetők, óvónők.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló programban Egyesületünk a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület segítségével a dél-alföldi régió regionális forrásközpontjaként ingyenes információs napot szervezett 2014. június 26-én, a Csongrád megyei óvodák számára, ahol tájékoztattuk azokat arról, hogy az ingyenes információs napok szervezésén túl, útmutatók, segédanyagok, személyes tanácsadások és térítésmentes, akkreditált képzések révén szeretnénk segítséget nyújtani a munkájukhoz.

A munkamegbeszélés során a meghívottak a következő forgatókönyv szerint ismerték meg a várható feladatokat:

12:30-tól kezdődött a regisztráció, amely 13:00-ig el is tartott tekintettel a nagyszámú érdeklődésre való tekintettel. Az ezután kezdődő megnyitót Puczkó Éva tartotta meg, aki a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület társelnöke és e mellett óvodapedagógus.

A megnyitó után Tóth Gábor környezeti nevelési előadó mutatta be a projekt leírását, valamint magát a címpályázatot. Elmondta a pályázat célját és multiplikátorait, valamint az előnyöket a Zöld Óvoda hálózathoz való csatlakozással kapcsolatban.

A következő előadó Bojtos Ferenc a CSEMETE Természet-és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője volt, aki a Zöld Óvoda hálózathoz való csatlakozás rendszeréről beszélt, valamint bemutatta az ehhez szükséges kritériumrendszert is.

Ezután a programsor után volt idő egy kis frissítőre, büfével vártuk az érdeklődőket.
A továbbiakban a rendezvény a címpályázatok során felmerülő nehézségek, akadályok köré szerveződött műhelymegbeszélésként folytatódott. A résztvevő óvodák röviden bemutatták saját óvodájukat is, és a már korábban pályázók megosztották tapasztalataikat arról, hogy milyen nehézségekkel találták magukat szemben a pályázás során. A műhelymunka során aktív beszélgetés alakult ki a résztvevők között, amelynek során sok hasznos tanácsot, ötletet adtak egymásnak.

A műhelymunka után ismét Bojtos Ferenc következett, aki most a Natura 2000-es területekről tartott előadást, színes vetítéssel kísérve, amely azért is volt fontos, hiszen a pályázat célul tűzte ki a környezeti nevelési feladatokon kívül a Natura 2000-es területek megismertetését.

Az utolsó előadás a gyakorlati megvalósítással kapcsolatban Biténé Harmat Erika tartotta, aki a Földmíves Utcai Óvoda, tagóvoda vezetője. Ő bemutatta a saját óvodájában működő példákat és az óvodákban rejlő lehetőségeket.

Az információs napot délután 17:00-kor zártuk le és összességében sikeresnek mondható a nagyszámú érdeklődőt látva.

A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a kiállításon a felvonultatta a pedagógusok számára érdekes, jól használható kiadványait, brossúráit, szórólapjait, valamint vittünk egy válogatást más szervezetek kiadványiból is. Vittünk táborajánlókat, és bemutatkozó szórólapokat is. A Natura 2000 témához kapcsolódva is kínáltunk szakirodalmat az érdeklődők számára, illetve bemutattuk az országban megtalálható helyi védett területeket ábrázoló térképet is.
Annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk rendezvény sikeréről, hatásosságáról, egy rendezvény-értékelőlapot töltettünk ki minden résztvevővel. Az így kapott válaszokból, az összesítés után az derült ki, hogy a vendégeink többsége hasznosnak ítélte az információs napot.

Objektivitással szemlélve a következő tény összegezhető:
- A nagy létszám mögött egy-egy óvoda több munkatársának részvétele emelte a létszámot, ami nem a széleskörűséget feltételezi, hanem egy-egy intézmény lelkesedését. Ami természetesen igen jó, de a program széleskörű megismertetését, s támogatottságának megvalósítását további igen komoly szervezési feladat kell, hogy kövesse a továbbiakban is.
- A pedagógusok szervezhetősége a fennt megjelölt időpontban igen nehézkes, egyszerűen fogalmazva szinte lehetetlen, mert a pályázási lehetőség "átbeszélése" az óvodai tantestületekben megoldhatatlan kb. augusztus 20-ig.
- A tanácskozáson, -mondhatni a bevezető szakaszban -rendkívül fontos lenne az állami vezető részvétele, a támogatottság, a népszerűsítés okán. Ez most Szeged város Óvodaigazgatóságának részéről személyesen nem történt meg, de a szervezhetőség minden egyéb feltételét teljességében biztosították. A távolmaradás oka tehát a szabadságolásban kereshető, de további ismételt tájékoztatást kíván a Csemetétől az Óvodaigazgatóság felé.
- A résztvevők aktivitása nagyon nagyszerűvé tette a jelenlévők hangulatát, "5-letrohamokkal" gazdagították a már "Zöldóvoda " programban is résztvevők további lehetőségeit, illetve mindazokét, akik még most akarnak bekapcsolódni. Bátorításként elhangzott, hogy nem csak a falvakban, peremkerületben lehet eredményes a környezet és természetvédelmi munka.
- A jelenléti íven szereplők további tájékoztatása, a pályázási feltételek megtalálhatóságának fellelhetősége a CSEMETE Egyesület részéről biztosított.

Szeged, 2014. 06.27.


Legfrissebb híreink, cikkeink

Az egyesületi kommunikációról
Az egyesületi kommunikációról
Kedves CSEMETE tagok és csemete közeliek! A Közgyűlésen szó esett az Egyesületen belüli kommunikációról, amin kétségkívül van mit javítani, és vélhetőleg mindig is lesz rajta tökéletesíteni való. Két dolog ennek kapcsán már most is előrelépés lehet....
Tovább »
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Az iskolakezdés egy rémálom a helyi közlekedésben. Nem biztos, hogy megoldás lesz a „papa vagy mama-taxi” a reggeli és délutáni eljutási versenyben, amikor az iskolák környékén élők sem tudnak saját otthonuk elé leparkolni. Átfutott már az agyadon, hogy amikor elkezdődik az iskola és óvoda TI, KONKRÉTAN mire számíthattok? Lehetn...
Tovább »

Programajánló...

Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeiv...
Tovább »
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg középiskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel ka...
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Száz apró lépés

Dátum, névnap

2020. október 27., kedd
Szabina napja van

Galériaajánló

Ómassa, gombászat Ómassa, gombászat

Ciprus Ciprus

Mátrai csillagtúra 2020 Mátrai csillagtúra 2020

Bugaci Természetismereti tábor 2020 Bugaci Természetismereti tábor 2020

Bugaci Oktatóközpont felújítása Bugaci Oktatóközpont felújítása


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület