Tovább gyarapodik a Zöld Óvodák száma

2015. június 04.
Tovább gyarapodik a Zöld Óvodák száma

Immár 622 Zöld Óvoda és 38 Örökös Zöld Óvoda címet elnyert intézmény működik Magyarországon. A növekvő érdeklődést mutatja, hogy csak a tavaly decemberi díjátadón 241 óvoda vehette át frissen az oklevelet és azóta sorra érkeznek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz az új pályázatok.

Nyitott kapuk a kecskeméti zöld óvodában

 

Immár 622 Zöld Óvoda és 38 Örökös Zöld Óvoda címet elnyert intézmény működik Magyarországon. A növekvő érdeklődést mutatja, hogy csak a tavaly decemberi díjátadón 241 óvoda vehette át frissen az oklevelet és azóta sorra érkeznek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz az új pályázatok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) SH/4/5 kódszámú, „Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése” című projektjének megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja a Svájci−Magyar Együttműködési Program keretében. A projekt céljai: a gyerekek környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának és a Natura 2000 területek ismertségének növelése, melynek részeként az OFI roadshow-t indított, hogy az óvodák és az érdeklődők megismerhessék a jó gyakorlatokat. Június 5-én, Kecskeméten sajtótájékoztatóval egybekötött nyílt napot tartanak.

 

Értékteremtő és értékőrző a kecskeméti óvoda

 

Az alföldi nagyváros négy Zöld Óvodával és egy Örökös Zöld Óvodával büszkélkedhet. A nagyközönségnek most bemutatkozó Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvodája csaknem húsz éve, a településen úttörőként kezdte a „zöldülést” a „Körlánc környezeti nevelés programmal”, 2006-tól pedig háromévente elnyerték a Zöld Óvoda címet és 2013-ban az Örökös Zöld Óvoda címet, egyedüliként Kecskeméten.

A céltudatos, következetes környezeti nevelői munkát látva 2009–ben a környezetvédelemértfelelős minisztérium felkérte az óvodát, hogy legyen a régió bázisintézménye. Jelenleg három megyében látják el bázisintézményi feladataikat, kiemelten Bács-Kiskun megyében, illetve ezen belül Kecskeméten és környékén. Az ide járó 130 gyermek játékkal, foglalkozásokkal és példamutatással a természetközeliség és a környezettudatosság alapjait is tanulja. Az intézmény minden korosztálynak közvetíti az igazi „zöld” értéket, komoly társadalmi munkában. Megünneplik például az Újrapapír, a Víz, a Föld, és a Komposztálás Világnapját. Pedagógusaik aktívan bekapcsolódnak olyan városi rendezvényekbe, mint a Föld Napja, a Madarak és Fák Napja, és az Autómentes Nap. A tagóvoda folyamatosan tartja a kapcsolatot más Zöld Óvodákkal: szakmai napot tartanak, vándorkiállításokat szerveznek, illetve mentori szerepet töltenek be a térségben. Nagy eredmény, hogy 2009 óta az óvoda kezdeményezésére évente Környezetvédő és Tudatos Fogyasztó Konferenciát tartanak.

 

Tovább bővül a hálózat

 

A kecskeméti Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvoda csak egy jó példa az országban. 2012 óta, a svájci projekt kezdetétől 229 óvoda csatlakozott új címesként a hálózathoz. Az önértékelésre alapozott Zöld Óvoda címpályázat folyamatosan benyújtható, a legközelebbi értékelési időpont 2015. szeptember 5. (ld. www.zoldovoda.hu).

A sikeresen pályázó intézmények három évig használhatják a Zöld Óvoda címet. Eközben számíthatnak a bázisóvodák, a zöld óvoda forrásközpontok és az OFI szakembereinek segítségére, valamint a környezettudatos óvodák egymást segítő hálózatára: tapasztalataikra a környezeti nevelés egész intézményes megvalósításában, jó gyakorlataikra és a találkozókra, ötletbörzékre.

Az OFI az oktatásért és a környezetvédelemért felelős minisztériumok támogatásával a Zöld Óvoda, és Ökoiskola programok kiszélesítése címűprojekt keretében segíti a nevelési–oktatási intézményeket a fenntarthatóságra nevelésben.

 

Jeles nap az arborétumban

 

A kecskeméti arborétumban ünneplik az ovisok a Környezetvédelmi Világnapot. A délig tartó játékos megmérettetésen több csapat indul. A gyerekek óvodapedagógusok kíséretében egy stilizált térkép segítségével különböző állomásokat keresnek fel, ahol ügyességi és környezetismereti feladatok várják őket. Ez a szervező intézmény programja, melyre több óvodából hívtak vendégeket. Jelentkezni a szervező óvodánál lehet.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természet Házában 9.00 órától az elért eredményekről és együttműködésekről számolnak be a sajtótájékoztató tervezett vendégei: Gaál József, Kecskemét alpolgármestere; a Svájci Nagykövetség munkatársa, Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti nevelési osztályvezetője, Könczey Réka, az OFI projekt szakmai vezetője; Fodorné Ivony Zsuzsanna, a szervező tagintézmény vezetője; és Bojtos Ferenc, a CSEMETE Egyesület irodavezetője a Dél-alföldi Regionális Zöld Óvoda Forrásközpont vezetője.

A sajtótájékoztató után a megszólalókkal interjú készíthető.

 

Információ:

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet:Ludas Viktor honlapszerkesztő, ludas.viktor@ofi.hu, +36304887934

Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvoda: Fodorné Ivony Zsuzsanna vezető +36204230247

 

 

Környezetvédelmi Világnap az Arborétumban

 

MEGHÍVÓ

Időpont:                     2015. június 5. péntek, 9:00–9:30                                      

Sajtótájékoztató:       tervezett megszólalók:

  • Gaál József, Kecskemét alpolgármestere
  • Könczey Réka, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) projektvezetője
  • Svájc Nagykövete vagy a Nagykövetség képviselője
  • Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti nevelési osztályvezetője
  • Fodorné Ivony Zsuzsanna, a Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvoda intézményvezetője
  • Bojtos Ferenc, a CSEMETE Egyesület irodavezetője

Helyszín:                    Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természet Háza (6000 Kecskemét, Liszt F. utca 19.)

Információ:               OFI –Ludas Viktor honlapszerkesztő,+36304887934

Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvoda - Fodorné Ivony Zsuzsanna vezető,+36204230247

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Időpont:                     2015. június 5.  9:30 – 12:00

Program:                   játékos délelőtt az Arborétumban

Találkozás:                az Arborétumszékelykapus főbejáratnál (6000 Kecskemét, Nyíri út 48).

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából nyitott Zöld Óvoda eseményt szervezünk. Legfeljebb 10 óvodai csapat jelentkezését várjuk, csapatonként 5-5 fő nagycsoportos gyermekkel. Kérjük,a jelentkező csapat készüljön egy rövid bemutatkozóval (ének, rigmus, vers, csatakiáltás…), valamint a csapattagok összetartozását, valamilyen egyértelmű jellel legyenek szívesek jelölni (egyen póló, sapka, kendő…). Az időjárásnak megfelelő öltözködés ajánlott (kendő, sapka, réteges ruhák, esőkabát, zárt cipő).

A csapatok forgószínpadszerűen haladnak állomásról állomásra egy stilizált arborétum-térkép segítségével. Az állomásokon különböző környezeti játékokat játszunk.

Eső esetén a program az Ifjúság Úti Óvodában kerül megrendezésre.

Szervező:                   Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvodája (6000 Kecskemét, Ifjúság útja 1.) – a Földművelésügyi Minisztérium bázisóvodája

Jelentkezés:               ifjusagovivez@gmail.com email címre. A jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk elfogadni!

Információ:               Ugi-RácznéBarcsay Valéria (mb. munkaközösség-vezető)

+36308978553,óvodai telefon +3676480712

 

Az eseményen Badics Erzsébet közoktatási szakértő, mentor pályázatírási tanácsadást tart, valamint aCsemete Természet-, és Környezetvédelmi Egyesület (mint Regionális Zöld Óvoda Forrásközpont) munkatársaválaszol a Zöld Óvoda pályázatok megírásával kapcsolatban felmerült kérdésekre.


Legfrissebb híreink, cikkeink

Személyi jövedelemadójának 1%-ával támogasson bennünket!
Személyi jövedelemadójának 1%-ával támogasson bennünket!
Amennyiben egyetért céljainkkal, kérjük segítse Ön is a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesületet adója 1%-ának felajánlásával! Magánszemélyként az idén is lehetősége van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1%-áról, amelyet legkésőbb 2019. május 20-áig az szja-bevallástól...
Tovább »
Az év fája 2019: a sajmeggy
Az év fája 2019: a sajmeggy
Idén a sajmeggyet (Prunus mahaleb) választották az év fájának, azaz e fajra irányulhat némileg több figyelem. Általában a sajmeggyet nem tartják különösebben számon sem természetvédelmi, sem erdészeti, sem erdei haszonvétel szempontjából, pedig mindhárom területen fontos szerepet tölt be....
Tovább »

Programajánló...

FELHÍVÁS általános iskolásoknak - Kis-Teleki-virág Vetélkedő, 2019.
FELHÍVÁS általános iskolásoknak - Kis-Teleki-virág Vetélkedő, 2019.
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, a Teleki-Szováta Alapítvánnyal, valamint a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen 2019-ben nyolcadik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel kapcsol...
Tovább »
"E-figyelő" akciónap szegeden
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Fenntarthatóság Felé Egyesület és Magyar Természetvédők Szövetsége országos kampánya keretében akciónapot szervez az elektronikai eszközök környezeti és társadalmi hatásairól....
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Dátum, névnap

2019. július 18., csütörtök
Frigyes napja van

Galériaajánló

Természetismereti tábor Bugacon 2019 Természetismereti tábor Bugacon 2019

Ómassa juniális Ómassa juniális

Szicília Szicília

A sajmeggy (Prunus mahaleb) A sajmeggy (Prunus mahaleb)

Ómassai húsvét Ómassai húsvét


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2018
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület