Tovább gyarapodik a Zöld Óvodák száma

2015. június 04.
Tovább gyarapodik a Zöld Óvodák száma

Immár 622 Zöld Óvoda és 38 Örökös Zöld Óvoda címet elnyert intézmény működik Magyarországon. A növekvő érdeklődést mutatja, hogy csak a tavaly decemberi díjátadón 241 óvoda vehette át frissen az oklevelet és azóta sorra érkeznek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz az új pályázatok.

Nyitott kapuk a kecskeméti zöld óvodában

 

Immár 622 Zöld Óvoda és 38 Örökös Zöld Óvoda címet elnyert intézmény működik Magyarországon. A növekvő érdeklődést mutatja, hogy csak a tavaly decemberi díjátadón 241 óvoda vehette át frissen az oklevelet és azóta sorra érkeznek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz az új pályázatok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) SH/4/5 kódszámú, „Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése” című projektjének megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja a Svájci−Magyar Együttműködési Program keretében. A projekt céljai: a gyerekek környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának és a Natura 2000 területek ismertségének növelése, melynek részeként az OFI roadshow-t indított, hogy az óvodák és az érdeklődők megismerhessék a jó gyakorlatokat. Június 5-én, Kecskeméten sajtótájékoztatóval egybekötött nyílt napot tartanak.

 

Értékteremtő és értékőrző a kecskeméti óvoda

 

Az alföldi nagyváros négy Zöld Óvodával és egy Örökös Zöld Óvodával büszkélkedhet. A nagyközönségnek most bemutatkozó Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvodája csaknem húsz éve, a településen úttörőként kezdte a „zöldülést” a „Körlánc környezeti nevelés programmal”, 2006-tól pedig háromévente elnyerték a Zöld Óvoda címet és 2013-ban az Örökös Zöld Óvoda címet, egyedüliként Kecskeméten.

A céltudatos, következetes környezeti nevelői munkát látva 2009–ben a környezetvédelemértfelelős minisztérium felkérte az óvodát, hogy legyen a régió bázisintézménye. Jelenleg három megyében látják el bázisintézményi feladataikat, kiemelten Bács-Kiskun megyében, illetve ezen belül Kecskeméten és környékén. Az ide járó 130 gyermek játékkal, foglalkozásokkal és példamutatással a természetközeliség és a környezettudatosság alapjait is tanulja. Az intézmény minden korosztálynak közvetíti az igazi „zöld” értéket, komoly társadalmi munkában. Megünneplik például az Újrapapír, a Víz, a Föld, és a Komposztálás Világnapját. Pedagógusaik aktívan bekapcsolódnak olyan városi rendezvényekbe, mint a Föld Napja, a Madarak és Fák Napja, és az Autómentes Nap. A tagóvoda folyamatosan tartja a kapcsolatot más Zöld Óvodákkal: szakmai napot tartanak, vándorkiállításokat szerveznek, illetve mentori szerepet töltenek be a térségben. Nagy eredmény, hogy 2009 óta az óvoda kezdeményezésére évente Környezetvédő és Tudatos Fogyasztó Konferenciát tartanak.

 

Tovább bővül a hálózat

 

A kecskeméti Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvoda csak egy jó példa az országban. 2012 óta, a svájci projekt kezdetétől 229 óvoda csatlakozott új címesként a hálózathoz. Az önértékelésre alapozott Zöld Óvoda címpályázat folyamatosan benyújtható, a legközelebbi értékelési időpont 2015. szeptember 5. (ld. www.zoldovoda.hu).

A sikeresen pályázó intézmények három évig használhatják a Zöld Óvoda címet. Eközben számíthatnak a bázisóvodák, a zöld óvoda forrásközpontok és az OFI szakembereinek segítségére, valamint a környezettudatos óvodák egymást segítő hálózatára: tapasztalataikra a környezeti nevelés egész intézményes megvalósításában, jó gyakorlataikra és a találkozókra, ötletbörzékre.

Az OFI az oktatásért és a környezetvédelemért felelős minisztériumok támogatásával a Zöld Óvoda, és Ökoiskola programok kiszélesítése címűprojekt keretében segíti a nevelési–oktatási intézményeket a fenntarthatóságra nevelésben.

 

Jeles nap az arborétumban

 

A kecskeméti arborétumban ünneplik az ovisok a Környezetvédelmi Világnapot. A délig tartó játékos megmérettetésen több csapat indul. A gyerekek óvodapedagógusok kíséretében egy stilizált térkép segítségével különböző állomásokat keresnek fel, ahol ügyességi és környezetismereti feladatok várják őket. Ez a szervező intézmény programja, melyre több óvodából hívtak vendégeket. Jelentkezni a szervező óvodánál lehet.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természet Házában 9.00 órától az elért eredményekről és együttműködésekről számolnak be a sajtótájékoztató tervezett vendégei: Gaál József, Kecskemét alpolgármestere; a Svájci Nagykövetség munkatársa, Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti nevelési osztályvezetője, Könczey Réka, az OFI projekt szakmai vezetője; Fodorné Ivony Zsuzsanna, a szervező tagintézmény vezetője; és Bojtos Ferenc, a CSEMETE Egyesület irodavezetője a Dél-alföldi Regionális Zöld Óvoda Forrásközpont vezetője.

A sajtótájékoztató után a megszólalókkal interjú készíthető.

 

Információ:

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet:Ludas Viktor honlapszerkesztő, ludas.viktor@ofi.hu, +36304887934

Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvoda: Fodorné Ivony Zsuzsanna vezető +36204230247

 

 

Környezetvédelmi Világnap az Arborétumban

 

MEGHÍVÓ

Időpont:                     2015. június 5. péntek, 9:00–9:30                                      

Sajtótájékoztató:       tervezett megszólalók:

  • Gaál József, Kecskemét alpolgármestere
  • Könczey Réka, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) projektvezetője
  • Svájc Nagykövete vagy a Nagykövetség képviselője
  • Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti nevelési osztályvezetője
  • Fodorné Ivony Zsuzsanna, a Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvoda intézményvezetője
  • Bojtos Ferenc, a CSEMETE Egyesület irodavezetője

Helyszín:                    Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természet Háza (6000 Kecskemét, Liszt F. utca 19.)

Információ:               OFI –Ludas Viktor honlapszerkesztő,+36304887934

Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvoda - Fodorné Ivony Zsuzsanna vezető,+36204230247

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Időpont:                     2015. június 5.  9:30 – 12:00

Program:                   játékos délelőtt az Arborétumban

Találkozás:                az Arborétumszékelykapus főbejáratnál (6000 Kecskemét, Nyíri út 48).

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából nyitott Zöld Óvoda eseményt szervezünk. Legfeljebb 10 óvodai csapat jelentkezését várjuk, csapatonként 5-5 fő nagycsoportos gyermekkel. Kérjük,a jelentkező csapat készüljön egy rövid bemutatkozóval (ének, rigmus, vers, csatakiáltás…), valamint a csapattagok összetartozását, valamilyen egyértelmű jellel legyenek szívesek jelölni (egyen póló, sapka, kendő…). Az időjárásnak megfelelő öltözködés ajánlott (kendő, sapka, réteges ruhák, esőkabát, zárt cipő).

A csapatok forgószínpadszerűen haladnak állomásról állomásra egy stilizált arborétum-térkép segítségével. Az állomásokon különböző környezeti játékokat játszunk.

Eső esetén a program az Ifjúság Úti Óvodában kerül megrendezésre.

Szervező:                   Corvina Óvoda Ifjúság Úti Tagóvodája (6000 Kecskemét, Ifjúság útja 1.) – a Földművelésügyi Minisztérium bázisóvodája

Jelentkezés:               ifjusagovivez@gmail.com email címre. A jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk elfogadni!

Információ:               Ugi-RácznéBarcsay Valéria (mb. munkaközösség-vezető)

+36308978553,óvodai telefon +3676480712

 

Az eseményen Badics Erzsébet közoktatási szakértő, mentor pályázatírási tanácsadást tart, valamint aCsemete Természet-, és Környezetvédelmi Egyesület (mint Regionális Zöld Óvoda Forrásközpont) munkatársaválaszol a Zöld Óvoda pályázatok megírásával kapcsolatban felmerült kérdésekre.


Legfrissebb híreink, cikkeink

Adomány a CSEMETÉ-nek
Adomány a CSEMETÉ-nek
Egyesületünk legfőbb célja, továbbra is a hatékony és aktív közreműködés a természet- és a környezet védelmében - tudományos és kutatási, nevelési és oktatási, ismeretterjesztési, természetvédelmi közhasznú tevékenység....
Tovább »
Személyi jövedelemadójának 1%-ával támogasson bennünket!
Személyi jövedelemadójának 1%-ával támogasson bennünket!
Amennyiben egyetért céljainkkal, kérjük segítse Ön is a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesületet adója 1%-ának felajánlásával! Magánszemélyként az idén is lehetősége van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1%-áról, amelyet legkésőbb 2020. május 20-áig az szja-bevallástól...
Tovább »

Programajánló...

Természetismereti tábor Bugacon, 2020
Természetismereti tábor Bugacon, 2020
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület táborában a Kiskunsági Nemzeti Park és a Dél-Alföld természeti értékeivel, védett növény- és állatfajaival, a hagyományos tájhasználattal, az őshonos háziállat-fajtákkal, íjászattal, ősi mesterségekkel és játékokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Egyesületünk a jelenlegi helyz...
Tovább »
Borzont, erdélyi túra 2020
Borzont, erdélyi túra 2020
A túra során Borzont és környéke, a Görgényi-havasok, a Kelemen-havasok és a Csalhó látnivalóit járjuk végig csillagtúra-szerűen, természetvédelmi, történelmi, néprajzi és geológiai értékeket egyaránt érintve; elsősorban élményszerző jelleggel, kényelmesen teljesíthető gyalogtúrák keretében és személygépkocsikkal megoldva egyes ...
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Dátum, névnap

2020. április 10., péntek
Zsolt napja van

Galériaajánló

Viráglátogatók 2020 Viráglátogatók 2020

Az év hüllője 2020: a keresztes vipera Az év hüllője 2020: a keresztes vipera

Az év hala 2020: a süllő Az év hala 2020: a süllő

Az év ásványa 2020: a turmalin Az év ásványa 2020: a turmalin

Az év vadvirága 2020: a nemes májvirág Az év vadvirága 2020: a nemes májvirág


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület