Súlyosbodó élelmiszerválságok

2012. október 16.
Súlyosbodó élelmiszerválságok

Az elmúlt öt évben három jelentős élelmiszerválság rázta meg a világot. Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából a Föld Barátai és magyar tagszervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége arra hívja fel a figyelmet, hogy e válságok nem véletlenül következtek be, és az élelmiszerválságokat kiváltó alapvető okokkal foglalkozni kell. Európának felelőssége és feladata van a probléma kialakulásában és megoldásában is.

Az idei év szárazságai az Egyesült Államokban és Kelet-Európában az élelmiszerárak emelkedését indították el világviszonylatban, júliusban az előző évihez viszonyítva átlagosan 10%-os növekedésről beszélhetünk. A főbb élelmiszerek ára rekord magasságba emelkedett augusztusban és szeptemberben: a kukorica és a búza ára 25%-kal, a szójáé 17%-kal emelkedett. A környezetvédők véleménye szerint azonban ezek a drasztikus változások nem tudhatóak be csupán az éghajlati változásoknak.

A meghozott politikai döntések az egyébként is feszült és ingatag élelmiszerpiacokon tovább növelték a nyomást, ezzel a robbanásig fokozva a helyzetet. Az élelmiszer alapanyagok körüli pénzügyi spekuláció, az eddig élelmezési céllal termelt gabona átterelése argo-üzemanyag célú felhasználásra, valamint a nagyüzemi állattenyésztés takarmányigényeinek kielégítése mind a piacok növekvő érzékenységéhez vezetnek.

Miközben az élelmiszerárak az égbe szöknek, egyre drasztikusabb méreteket ölt az éhínség. Becslések szerint 44 millió ember nélkülözéséhez vezetett, amikor 2010-ben jelentősen emelkedtek az árak, a 2008-as áremelkedések pedig egyes országokban lázadásokhoz vezettek. Az ENSZ figyelmeztetése szerint ezekre a hatásokra újra és újra számíthatunk.

A környezetvédők három terültet emelnek ki, ahol az európai döntéshozóknak komoly felelőssége van és helyes döntésekkel megakadályozhatnák a későbbi élelmiszerválságokat, a hibás döntések viszont tovább ronthatnak a jelenlegi helyzeten.

1) Az Európai Bizottság a jelenlegi fogyasztás 5 %-ában maximálná az élelmiszernövény-alapú agro-üzemanyagok részarányát. A környezetvédők szerint ez a korlát nem elegendő: az európai döntéshozóknak teljes mértékben be kellene tiltani az élelmiszernövények ilyen célú felhasználását. Jelenleg az Egyesült Államokban termesztett kukorica minimum felét és az Európában vetett repce 60%-át égetik el járművekben. Mindeközben kutatások azt is bizonyítják, hogy az agro-üzemanyagok felhasználása nemhogy fékezné, hanem inkább gyorsítja az éghajlatváltozást.

2) Az Európai Parlament és a térség miniszterei éppen arra készülnek, hogy szavazzanak egy az élelmiszer-spekulációval foglalkozó jogszabályról.

A pénzügyi spekulációk az élelmiszerárak égbeszökéséhez és ingadozásához vezethetnek. Az EU Pénzpiaci Eszközök Irányelvének felülvizsgálata egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy véget vessünk a gyilkos élelmiszer-spekulációnak. A jelenleg beterjesztett javaslat viszont túl gyenge, és tele van kiskapukkal. A közvélemény nyomására egyes bankok, mint pl. a Deutsche Bank és a Raiffeisen Bank visszaléptek az élelmiszer-spekulációktól. Most a politikusoknak kell lépniük.

3) Végül pedig közeledik a döntés az EU közös agrárpolitikai reformjáról. Jelenleg az európai nagyüzemi állattartás céljára igen jelentős a behozatal (génmódosított) szójából és kukoricából.

A helyzeten javítana, ha csökkenne az nagyüzemi állattenyésztés, ill. ha az állattartás igényeit helyi termesztésből származó szálastakarmánnyal és pillangós növényekkel elégítenénk ki. A megoldást csak egy zöldebb és fenntarthatóbb agrárpolitika nyújthatja, melynek keretében a gazdákat támogatást kapnának a fehérje takarmánynövények termesztésére és ösztönzést kapnának a vetésforgó alkalmazására. Ezt kiegészítenék olyan programok, amelyek ösztönöznék a hús- és a tejtermékek fogyasztásának csökkentését. Mindezek együtt csökkenthetik az EU függését a gabonaimporttól, valamint enyhítenék a nyomást a jelenleg is feszült élelmiszerpiacon.

„A szaporodó élelmezésügyi válságok nem a véletlenek művei. A probléma gyökerei mára jól láthatóak és csakis határozott politikai megoldásokkal orvosolhatóak, amelyben az európai döntéshozókat felelősség terheli. Jó döntéseikkel megakadályozhatnak további élelmiszerválságokat és milliókat óvhatnak meg az éhezéstől.” – nyilatkozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse az Élelmezési Világnapon.

További információ:
Fidrich Róbert, programfelelős, Magyar Természetvédők Szövetsége
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető, Magyar Természetvédők Szövetsége


Legfrissebb híreink, cikkeink

Szeged Klímastratégiája - Lakossági véleményezésre
Szeged Klímastratégiája - Lakossági véleményezésre
A klímaváltozás tényével nap mint nap szembesülhetünk már, nem csupán a távoli tájakon tapasztalható drasztikus változások és időjárási katasztrófák kapcsán, de sajnos saját közvetlen környezetünk jelenségein keresztül is. Elmaradó telek, extrém erős szélviharok, pár perc alatt pecsenyére égő bőr a napon – lakóhelyünk sem marad ...
Tovább »
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Az iskolakezdés egy rémálom a helyi közlekedésben. Nem biztos, hogy megoldás lesz a „papa vagy mama-taxi” a reggeli és délutáni eljutási versenyben, amikor az iskolák környékén élők sem tudnak saját otthonuk elé leparkolni. Átfutott már az agyadon, hogy amikor elkezdődik az iskola és óvoda TI, KONKRÉTAN mire számíthattok? Lehetn...
Tovább »

Programajánló...

Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeiv...
Tovább »
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg középiskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel ka...
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Száz apró lépés

Szeged Klímastratégiája

Szeged Klímastratégiája - KEHOP-1.2.1-18-2018-00008

Dátum, névnap

2020. december 02., szerda
Melinda napja van

Galériaajánló

Őrségi gombásztúra 2020 Őrségi gombásztúra 2020

Erdély, bemutató képek 2020-21 Erdély, bemutató képek 2020-21

Ómassa, gombászat Ómassa, gombászat

Ciprus Ciprus

Mátrai csillagtúra 2020 Mátrai csillagtúra 2020


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület