Rio és a klímaváltozás

2012. szeptember 18.

Földünk jövőjével kapcsolatban húsz éve, 1992-ben némi remény mutatkozott, az akkori riói megállapodások origójából ígéretes kezdeményezések indulhattak ki. Így a klímaváltozás kapcsán is, amelyet a Kiotói Egyezmény csak még inkább megerősített - napjaink szomorú tapasztalata azonban az, hogy sem a jelenkori koppenhágai folyamat, sem az új riói csúcs nem látszik ezt az előremutató, megoldáskereső folyamatot erősíteni.

Riótól - Rióig: a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos folyamatok értékelése

2012. június 20-22-én újra találkoznak a világ vezetői Rio de Janeiróban, hogy megerősítsék a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget, foglalkozzanak mindenekelőtt a zöld gazdaság és a fenntarthatóság intézményrendszerének témaköreivel. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottságával, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal együttműködve - konferenciát szervezett, valamint szakértőkre támaszkodva civil értékelést készített a globális folyamatról, annak eddigi eredményeiről és elmulasztott lehetőségeiről.

Húsz évvel ezelőtt a Rio de Janeiróban megtartott Környezet és Fejlődés Világkonferencián, felismerve, hogy a biológiai sokféleség gyors pusztulása, valamint a klímaváltozás gyorsasága a társadalmak alapvető életfeltételeit veszélyezteti, elfogadásra kerültek az azóta Magyarországon is sokat emlegetett és ismertté vált egyezmények a földi éghajlat és biológiai sokféleség megőrzése érdekében. Ugyancsak jóváhagyásra került a fenntartható fejlődést elősegítő „Feladatok a XXI. századra” c. nemzetközi program. Összefüggésben a fenntarthatatlan környezeti folyamatokat, illetve erősödő szociális feszült¬ségeket, számos régióban a szegénység elmélyülését okozó társadalmi-gazdasági problémák felismerésével és a közös cselekvés szándékával 1992 óta számos nemzetközi találkozót szerveztek, amelyeken újabb és újabb feladatterveket fogalmaztak meg. Eközben a világ népessége meghaladta a hét milliárdot, és ha nagy különbségekkel is, de összességében a fokozódó igények miatt az erőforrás-felhasználás és a környezet-pusztítás gyorsan növekedett.

A korábban elfogadott kötelezettségek többsége eleve nem volt elégséges és jórészt még a végrehajtására sem került sor. A 2012. évi újabb világkonferencia már nem is vállalja fel, hogy áttekintse a kialakult helyzetet, értékelje a korábbi vállalások nem teljesülésének okait, a teendők újbóli tételes meghatározását. Márpedig égető szükség van a nem fenntartható folyamatok és hajtóerőik feltárására, a fenntartható fejlődés nemzetközi, nemzeti és helyi szinten is betartandó követelményeinek meghatározására.

Németh Tamás, az MTA főtitkára az e témakörben a Magyar Tudományos Akadémián megtartott konferenciát megnyitó előadásában is behatóan foglalkozott a világban mutatkozó fenntarthatatlan folyamatokkal, azok okaival. „Az emberiség összességében a környezet eltartó- és tűrőképességének közelébe ért, bizonyos összetevői esetében már átlépte a határt, s erről "közös" környezetünk fenyegető vészjelzéseket ad.” – hívta fel ezúttal a figyelmet környezetünk tűrőképességeinek határaira Németh Tamás.

Sok minden megváltozott a földi környezetben az elmúlt évszázadokban az emberi hatások következtében. Kiirtottuk, megváltoztattuk a szárazföldek felszínét beborító vegetáció nagy részét, saját céljainkra használjuk a bioszféra szervesanyag-termelésének közel felét, radikálisan csökkentjük változatosságát, lehalásztuk a tengeri halállomány tetemes hányadát, elégetjük a fosszilis tüzelőanyag-készleteket, megváltoztatjuk a Föld klímáját és ózonpajzsát.

Ugyancsak az MTA-konferencia egyik előadója volt Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, aki a hazai stratégia előkészítésével kapcsolatban is behatóan foglalkozott a fenntartható fejlődés koncepciójával és kiemelte, hogy „A fenntartható fejlődés elérése érdekében sürgős lépésekre van szükség a humán, a társadalmi, a gazdasági és a természeti erőforrások állapotának megőrzéséhez, fenntartásához, illetve fejlesztéséhez. Ez az alapja az előkészített hazai stratégiának, amely figyelembe veszi a nemzetközi folyamatokat is.”

A MTVSZ szervezésében – szakértők bevonásával - elkészült civil értékelés részletes kritikai áttekintést nyújt a nemzetközi és nemzeti szintű folyamatokról, a vonatkozó együttműködési kezdeményezésekről, cselekvési programokról.
„A hamarosan kezdődő ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferencia céljait tekintve ugyan van szándék a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos általános elkötelezettség megerősítésére, de szó sincs a fenntarthatatlan folyamatok és a korábbi vállalások végrehajtásának átfogó értékeléséről. Ehelyett a középpontba a "zöld gazdaságot" állították, márpedig a fenntartható fejlődés ügyét nem lehet a gazdaságra szűkítetten vizsgálni.” – fejtette ki a Magyar Természetvédők Szövetségének véleményét Schmuck Erzsébet, a szervezet társelnöke

A korábbi "fenntarthatósági" világkonferenciák legalább kísérletet tettek a rendszerszemléletű értékelésre, s foglalkoztak az egymással összefüggő problémakörökkel, együttműködési folyamatokkal, a fenntartható fejlődés konkrét feladataival. Márpedig nélkülözhetetlen a rendszerszemlélet, nem lehet külön-külön értelmezni a fenntartható fejlődés vonatkozásában a társadalmat, a gazdaságot és a környezetet. Ennek ugyanis már most az a következménye, hogy a legnagyobb jelentőséget a gazdasági növekedés kapja, a környezeti szempont – a növekedés környezeti korlátja – pedig rendre háttérbe szorult.

Az elmúlt két évtized nemzetközi folyamatai bebizonyították, hogy nincs meg a kellő közös politikai akarat a fenntarthatóság elérésére, nem teljesültek a korábbi vállalások sem, és ma már remény sem látszik a szükséges lépések megtételére. Ez az őszinteség ideje. A gazdasági és politikai döntéshozóknak tudatában kell lenniük, hogy a jövő terhére kockáztatnak és ha nem változtatnak ezen a gyakorlaton, akkor a jelen kapzsisága felülírja az előrelátást és az elővigyázatosságot.

A számtalan nemzetközi szervezet, program közötti – a fenntartható fejlődéssel céljain, elvein, eszközein alapuló – összhang érdekében alapvető intézményi változtatásokra volna szükség, de úgy látszik, hiába lett a fenntartható fejlődés nemzetközi kormányzása az újabb konferencia egyik témája, az érdekellentétek miatt nem várható e téren sem lényegi előrelépés.

Nemzetközi szinten a kormányközi, nemzeti szinten pedig a kormányzati feladatok mellett kiemelkedő jelentősége van a nem-kormányzati kezdeményezéseknek, beleértve e szervezetek nemzetközi együttműködésében folytatott elemző, stratégia-tervező, érdekérvényesítő tevékenységet, illetve a konkrét térségi, helyi fenntarthatósági programokat.

A civil javaslatok itt letölthetőek:
http://www.mtvsz.hu/dynamic/rio_konferencia_kiadvany_2012_06.pdf

Dóra Szilvia
MTvSz


Legfrissebb híreink, cikkeink

Szeged Klímastratégiája - Lakossági véleményezésre
Szeged Klímastratégiája - Lakossági véleményezésre
A klímaváltozás tényével nap mint nap szembesülhetünk már, nem csupán a távoli tájakon tapasztalható drasztikus változások és időjárási katasztrófák kapcsán, de sajnos saját közvetlen környezetünk jelenségein keresztül is. Elmaradó telek, extrém erős szélviharok, pár perc alatt pecsenyére égő bőr a napon – lakóhelyünk sem marad ...
Tovább »
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Az iskolakezdés egy rémálom a helyi közlekedésben. Nem biztos, hogy megoldás lesz a „papa vagy mama-taxi” a reggeli és délutáni eljutási versenyben, amikor az iskolák környékén élők sem tudnak saját otthonuk elé leparkolni. Átfutott már az agyadon, hogy amikor elkezdődik az iskola és óvoda TI, KONKRÉTAN mire számíthattok? Lehetn...
Tovább »

Programajánló...

Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeiv...
Tovább »
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg középiskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel ka...
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Száz apró lépés

Szeged Klímastratégiája

Szeged Klímastratégiája - KEHOP-1.2.1-18-2018-00008

Dátum, névnap

2020. december 03., csütörtök
Ferenc napja van

Galériaajánló

Őrségi gombásztúra 2020 Őrségi gombásztúra 2020

Erdély, bemutató képek 2020-21 Erdély, bemutató képek 2020-21

Ómassa, gombászat Ómassa, gombászat

Ciprus Ciprus

Mátrai csillagtúra 2020 Mátrai csillagtúra 2020


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület