Önfoglalkoztatók segítésének 10 pontja

2012. augusztus 03.

A kistermelői érdekképviseletet felvállaló, civil szervezetek informális szövetsége a munkahelyvédelmi akcióterv mellé leteszi az önfoglalkoztatók segítésének 10 pontjában megfogalmazott javaslatait, melyekkel, ha egyetért CSATLAKOZZON!

Akli Majorért Műemlék Alapítvány; Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége; Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület; Magyar Agrár-Környezetgazda Egyesület kezdeményezése:

1. A kisadózók tételes adóalanyai közé kerüljenek be az adószámmal igen, vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező önálló tevékenységet folytató magánszemélyek is.

2. A kisadózók tételes átalányadóját választó szolgáltatók számláit a vevő költségként számolhassa el, akár magánszemély, egyéni vállalkozó vagy cég a számlabefogadó!

3. A foglalkoztatói kedvezményeket terjesszék ki az „önfoglalkoztatóként" tevékenységüket kezdő őstermelőkre, és az adószámmal rendelkező önálló tevékenységet végző magánszemélyekre is. Az állami járadékban (pl. munkanélküli segély, GYES, GYED) részesülő, az ellátás mellett kezdhesse meg őstermelői tevékenységét.

4. Ne életkorban szabják meg a kedvezmény felhasználásának határait. Alsó korhatárnál az iskola (bármelyik legmagasabb végzettség) befejezését követő 3-5 évre, a felső korhatárnál az 50 év felettiekre terjedjenek ki az adó- és járulékfizetési kedvezmények.

5. További ösztönzők (kedvezőbb áfa kulcsok, adómentesség) illessék azokat a magas hozzáadott értékkel előállító szolgáltatókat és termék-előállítókat, akik nemzeti tanúsító védjegyek jogos használói.

6. A mezőgazdasági diverzifikációs tevékenység ösztönzése terén mintaszerűen és komplex módon támogatott falusi és agroturisztikai tevékenységeket ösztönöző adókedvezményeket javasoljuk visszaállítani: így agroturisztikai szolgáltatásnál évi 400.000 Ft, falusi szállásadásnál évi 800.000 Ft, mindkét tevékenység esetén évi 1.200.000 Ft árbevétel minősüljön adómentesnek.

7. Terjesszék ki az őstermelők tevékenységét azon kiegészítő tevékenységekkel, így falusi és agroturizmus, kézműipari tevékenységek, amelyek a családi gazdaságok számára, közös őstermelői igazolvánnyal, kiegészítő tevékenységként megengedettek.

8. A falusi szállásadók tételes átalányadózása a fizetővendéglátók tételes átalányadózásához hasonlóan, de mérsékeltebb adófizetési kötelezettséggel történjen: - a jelenlegi szobánkénti 32000Ft- + 20% eü.hj helyett, 16 000 Ft + eü.hj kerüljön megállapításra, figyelembe véve a rövidebb szezonális időt, az alacsony haszonkulcsot, a kisebb keresletet, valamint a helyenként elmaradottabb falusias infrastruktúrát.

9. A kistermelők által előállított minőségi kézműves élelmiszerek és kézműves termékek Áfa kulcsa 5% legyen, a zsűrizett, nemzeti tanúsító védjegyes termékek Áfa kulcsa 0 % legyen.

10. A nonprofit értékesítés/ rövid ellátási lánc (gazdabolt, tájbolt, dobozrendszerek) esetén az 5 millió Ft bevételt elérő, alanyi adómentes státuszukat elvesztők választhassák, hogy az Áfa alanyi adómentestől értékesítésre átvett áruk esetében, csak az árrés után fizetik meg az Áfa-t. Kistermelői, kézműves közvetlen értékesítése során a számlaadási/nyugtaadási kötelezettséget töröljék el.

BŐVEBBEN:
http://www.elotisza.hu/jogsegely/2012/07/26/onfoglalkoztatok-segitesenek-10-pontja

Szervezetek csatlakozása:  
Magánszemélyek csatlakozása: 

Köszönettel
Szabadkai Andrea
szabadkaia@elotisza.hu


Legfrissebb híreink, cikkeink

Szeged Klímastratégiája - Lakossági véleményezésre
Szeged Klímastratégiája - Lakossági véleményezésre
A klímaváltozás tényével nap mint nap szembesülhetünk már, nem csupán a távoli tájakon tapasztalható drasztikus változások és időjárási katasztrófák kapcsán, de sajnos saját közvetlen környezetünk jelenségein keresztül is. Elmaradó telek, extrém erős szélviharok, pár perc alatt pecsenyére égő bőr a napon – lakóhelyünk sem marad ...
Tovább »
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Az iskolakezdés egy rémálom a helyi közlekedésben. Nem biztos, hogy megoldás lesz a „papa vagy mama-taxi” a reggeli és délutáni eljutási versenyben, amikor az iskolák környékén élők sem tudnak saját otthonuk elé leparkolni. Átfutott már az agyadon, hogy amikor elkezdődik az iskola és óvoda TI, KONKRÉTAN mire számíthattok? Lehetn...
Tovább »

Programajánló...

Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeiv...
Tovább »
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg középiskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel ka...
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Száz apró lépés

Szeged Klímastratégiája

Szeged Klímastratégiája - KEHOP-1.2.1-18-2018-00008

Dátum, névnap

2020. december 02., szerda
Melinda napja van

Galériaajánló

Őrségi gombásztúra 2020 Őrségi gombásztúra 2020

Erdély, bemutató képek 2020-21 Erdély, bemutató képek 2020-21

Ómassa, gombászat Ómassa, gombászat

Ciprus Ciprus

Mátrai csillagtúra 2020 Mátrai csillagtúra 2020


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület