Ökoiskola információs nap, 2014. június 19., Algyő

2014. július 08.

Az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) koordinálásával, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló programban egyesületünk ingyenes információs napot szervezett 2014. június 19-én, a Dél-alföldi régió iskoláinak, ahol tájékoztattuk azokat arról, hogy a CSEMETE Természet-és Környezetvédelmi Egyesület az ingyenes információs napok szervezése mellett, útmutatók, segédanyagok, személyes tanácsadások és térítésmentes, akkreditált képzések révén szeretne segítséget nyújtani a munkájukhoz.

A délelőtti kezdés, valamint az, hogy június közepére-végére, az iskolai nyári szünet kezdetére szerveztük az információs napot, nem volt túlságosan csábító a jelentkezők számára. Az információs nap helyszínéül nem véletlenül választottuk az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolát, hiszen egyrészt ökoiskola címmel rendelkezik, másrészt - a környezeti nevelés terén – több éve végez olyan sikeres tevékenységet, amely példaértékű lehet bármely más oktatási intézmény számára is. A rendezvényünkre a megyében található valamennyi ökoiskola mellett meghívást kaptak azon iskolák is, akik az előzetes regisztráció során jelezték, hogy részt vennének a programon, illetve minden érdeklődőt szeretettel vártunk.

A program egy előzetes regisztrációval kezdődött, majd egy ünnepélyes megnyitóval folytatódott Iván Zsuzsanna, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola igazgatónője részéről. Az igazgatónő, a röviden tájékozatta a megjelenteket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. programjáról, annak lehetőségeiről.

A szakmai program Tóth Gábornak, a CSEMETE Természet-és Környezetvédelmi Egyesület munkatársának előadásával kezdődött. Miután a CSEMETE Egyesület képviselője röviden bemutatta a szervezetet, amelyet képviselt - beszélt az ÖKOISKOLA Programról és bemutatta magát a címpályázatot. Tájékoztatta az érdeklődőket az ökoiskola hálózat hazai jellemzőiről, a pályázat hátteréről, valamint arról, hogy az elnyert cím milyen előnyökkel jár. Ismertette a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat, megpróbált választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, továbbá igyekezett részletesen bemutatni azt, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a regionális forrásközpontoktól a pályázatot benyújtani szándékozó intézmények.

A következő előadó Bojtos Ferenc volt, aki a CSEMETE Természet-és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője és ő bemutatta az ökoiskolák kritériumrendszerét, hogyan és milyen feltételeket kell teljesíteni az ökoiskola cím elnyeréséhez. Ezután tartottuk egy büfé ebédet, mikor is lehetőség volt megemészteni az eddig elhangzottakat, valamit felfrissülni.

A folytatásban Almásiné Császár Piroska, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola igazgató helyettese tartott előadást az ökoiskola cím elnyerésének előnyeiről és az ökoiskolák közötti hálózati együttműködésről.

Ezután az előadás után, ismét Bojtos Ferenc következett, aki egy színes prezentációban mutatta be a Natura 2000-es programot és a régió új Natura 2000-es területeit. Erre azért is volt szükség, mert a program a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése mellett, külön célként tűzte ki a Natura 2000-es területek ismertségének növelését. Előadásában tájékozatta a hallgatókat egy új specifikus Natura 2000-es segédanyag megjelenéséről, mely sok ember számára hasznossá válhat.

A következő programpontnál ismét az igazgatónő következett, aki az ökoiskolák feltételeinek a gyakorlati megvalósítását mutatta be a saját iskolájában, amely remek példa, mind régiós, mind országos viszonylatban is. Ezzel is az volt a célunk, hogy a jelenlévők számára jó gyakorlatokat mutassunk be, melyekből maguk is meríthetnek ötleteket saját munkájukhoz. A tartalmas, színes képekkel illusztrált előadás után, bejártuk az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolát, megtekintve a tantermeket, majd az iskola udvart, a sportpályákat és a veteményes kertet is, sok-sok jó példával találkozva.

Ez után a rendezvény műhelymegbeszéléssé alakult át, amely során a résztvevők, különböző kérdéseket tehettek föl a programmal, illetve a hallottakkal kapcsolatban. Az információs napot 14 órakkor zártuk. A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a kiállításon a felvonultatta a pedagógusok számára érdekes, jól használható kiadványait, brossúráit, szórólapjait, valamint vittünk egy válogatást más szervezetek kiadványiból is. Vittünk táborajánlókat, és bemutatkozó szórólapokat is. A Natura 2000 témához kapcsolódva is kínáltunk szakirodalmat az érdeklődők számára, illetve bemutattuk az országban megtalálható helyi védett területeket ábrázoló térképet is.

Annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk rendezvény sikeréről, hatásosságáról, egy rendezvény-értékelőlapot töltettünk ki minden résztvevővel. Az így kapott válaszokból, az összesítés után az derült ki, hogy a vendégeink többsége hasznosnak ítélte az információs napot.

Bízunk benne, hogy a rendezvényünk segítette a különböző címekre pályázó intézmények képviselőinek felkészülését, és sikerrel járult hozzá ahhoz, hogy tovább bővüljön az ökoiskolák hálózata a dél-alföldi régióban.

Tóth Gábor
Szeged, 2014. június 20.


Legfrissebb híreink, cikkeink

Az egyesületi kommunikációról
Az egyesületi kommunikációról
Kedves CSEMETE tagok és csemete közeliek! A Közgyűlésen szó esett az Egyesületen belüli kommunikációról, amin kétségkívül van mit javítani, és vélhetőleg mindig is lesz rajta tökéletesíteni való. Két dolog ennek kapcsán már most is előrelépés lehet....
Tovább »
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Az iskolakezdés egy rémálom a helyi közlekedésben. Nem biztos, hogy megoldás lesz a „papa vagy mama-taxi” a reggeli és délutáni eljutási versenyben, amikor az iskolák környékén élők sem tudnak saját otthonuk elé leparkolni. Átfutott már az agyadon, hogy amikor elkezdődik az iskola és óvoda TI, KONKRÉTAN mire számíthattok? Lehetn...
Tovább »

Programajánló...

Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeiv...
Tovább »
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg középiskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel ka...
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Száz apró lépés

Dátum, névnap

2020. október 27., kedd
Szabina napja van

Galériaajánló

Ómassa, gombászat Ómassa, gombászat

Ciprus Ciprus

Mátrai csillagtúra 2020 Mátrai csillagtúra 2020

Bugaci Természetismereti tábor 2020 Bugaci Természetismereti tábor 2020

Bugaci Oktatóközpont felújítása Bugaci Oktatóközpont felújítása


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület