Magyarország klíma- és energiapolitikájának sürgető kérdéseiről

2013. március 31.

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek 23. Országos Találkozójának (OT) állásfoglalása: Energiafogyasztásunk abszolút értékben való csökkentése, hosszú távon pedig (2050-ig) az energiarendszer 100%-ban megújuló felé mozdítása kell, hogy az elsődleges cél legyen hazánkban és az EU-ban is. A pazarlás megszüntetésével és az energiahatékonyságban rejlő hatalmas potenciál kihasználásával elérhetjük gazdaságunk versenyképességének növelését, éghajlatvédelmi célkitűzéseink és az uniós elvárások (energiahatékonysági, megújuló energiára vonatkozó és kibocsátás-csökkentési célszámok) könnyebb teljesítését.

A szennyező energiaforrások fokozatos kivezetésével (fosszilis és nukleáris energia) és a megújuló energiák elterjesztésével tisztább, élhetőbb bolygót hagyunk utódainkra.

Ezen intézkedések hozzájárulnak Magyarország importfüggőségének csökkentéséhez is (jelenleg  a hazai földgáz- és kőolajigény mintegy  80%-a, és teljes uránfűtőanyag-utánpótlásunk Oroszországból érkezik) és a hazai gazdaság hatékony, versenyképes, alacsony kibocsátású pályára állításához.

Sajnálatosan  egyelőre Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében (NCsT) lefektetett törekvések sem valósultak meg, vagy jelentős késésben vannak (pl. fenntartható energiagazdálkodásról szóló törvény, önálló energetikai támogatási alap létrehozása, szabályozási, engedélyezési rendszerek leegyszerűsítése), a Nemzeti Energia Stratégiában megfogalmazott célok pedig csak egyoldalúan látszanak megvalósulni .

Ezért szükséges:

 • Az NCsT megvalósítását szolgáló intézkedések azonnali megkezdése annak érdekében, hogy a 2020-ra kitűzött megújuló energia célt teljesíteni tudjuk.
 • Szigorú energiahatékonysági előírások (és azok betartatása) szükségesek az épületekre , energiafogyasztó berendezésekre és járművekre (az  EU Energiahatékonysági Direktívájával összhangban). Magyarország támogassa 2030-ra egy kötelező érvényű energiahatékonysági célszám elfogadását az EU-ban.
 • Az EU ambiciózus megújuló-energia célkitűzésének támogatása 2030-ra (45% a teljes energiafogyasztáson, 65% a villamos energia ellátáson belül).
 • A fosszilis energiahordozók és az atomenergia összes állami támogatásának fokozatos megszüntetése, a támogatások megújuló energiákra való átcsoportosítása.
 • A megújuló energiák engedélyeztetési eljárásának leegyszerűsítése, pl. egyablakos engedélyeztetés bevezetésével. Az ország vezetése különféle pénzügyi és más konstrukciókkal (pl. adókedvezmény, beruházási támogatás, hitel, kötelező átvétel, a hálózathoz való hozzáférés elsőbbsége) támogassa a megújuló energiák elterjedését hazánkban, és teremtsen átlátható, biztonságos befektetői környezetet.
 • Szél-tender újranyitása és véghez vitele Magyarországon.
 • A villamosenergia-termelő szektorban javítani kell a hatásfokot, és a megújulók érdekében rugalmasabbá kell tenni a villamos energia hálózatot, javítani kell a szabályozhatóságot.
 • Energiatakarékosságra és megújulókra felhasználható EU-s pénzek jelentős növelése Magyarországon, hogy a lehívások minél jobban megközelítsék a 20%-os klíma címkézés által elvileg lehívható 670 millió euró/év összeget. A kvótaeladásokból származó bevételek 100%-nak klímavédelmi célra fordítása, 2013-ban új pályázatok kiírása.
 • Az EU ambiciózus ÜHG kibocsátás csökkentési vállalásának támogatása (2020-ra 40%, 2030-ra 55% az 1990-es szinthez képest), EU-n belüli csökkentésekkel (offsetting nélkül).
 • A fenti kibocsátás-csökkentési, energiatakarékossági és megújulós célok alapján a NÉS felülvizsgálata 2013-ban.
 • A Nemzeti Éghajlatvédelmi Programban a ’III. NÉS energetikai teljesítését célzó szabályozóeszközök’ terén - pl. hitelrendszer és éghajlatvédelmi jogi szabályozás - valódi előrelépés.
 • A Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálata 2013-ban, ennek keretében egy atomenergia-mentes forgatókönyv kidolgozása. A stratégia prioritásainak a fenntarthatóság, vagyis a megújulók és energiahatékonyság felé való elmozdítása.
 • Az Energiastratégia Cselekvési Terveiről megfelelő tájékoztatás, a Szemléletformálási Cselekvési Terv ismertetése és valódi társadalmi egyeztetése. Utóbbiban a Nemzeti Energiastratégia alapján a lakossági energiafelhasználást csökkentő szemléletformáló eszköz, az energiacafeteria kidolgozása és bevezetése
 • Az elfogadhatatlan társadalmi kockázatok és a jövő nemzedékekre háruló terhek miatt újabb atomerőművek létesítése, valamint a meglevők üzemidő hosszabbítása és bővítése nem támogatható. Az atomenergia gazdaságosságát életciklus szemléletben vizsgálják meg, kezdve az energiahordozó előállításától a hulladékkezelésig.
 • Az újonnan létesítendő erőművek esetében fajlagos szén-dioxid kibocsátási plafont (emissions performance standard) tűzzenek ki. (Megfontolandók a korábbi EU-s javaslatok: új erőművek esetén 2015-re 350 gCO2/kWh, majd 2020-tól 500 gCO2/kWh határérték a már meglevő erőművekre.)
 • A biomassza energia célú (ki)termelését és felhasználását szigorú mennyiségi és minőségi fenntarthatósági vizsgálatnak kell alávetni, és kizárólag a fenntarthatósági követelményeknek való megfelelés esetén szabad engedélyezni. (Különösen aggályos a nagy erőművekben történő eltüzelés, amelynek jobb alternatívája a decentralizált felhasználás.)
 • Ne növeljék az agroüzemanyagok felhasználási részarányát. Értékeljék át a vonatkozó EU-s és hazai szakpolitikai célkitűzéseket. Haladéktalanul számolják fel az agroüzemanyagok összes támogatását.
 • Végül, de nem utolsó sorban jelentősen fokozzák az energiával és éghajlatvédelemmel kapcsolatos, környezet- és egészségvédelmi szempontú szemléletformálást, felvilágosító tevékenységeket.

OT állásfoglalás


Legfrissebb híreink, cikkeink

Szeged Klímastratégiája - Lakossági véleményezésre
Szeged Klímastratégiája - Lakossági véleményezésre
A klímaváltozás tényével nap mint nap szembesülhetünk már, nem csupán a távoli tájakon tapasztalható drasztikus változások és időjárási katasztrófák kapcsán, de sajnos saját közvetlen környezetünk jelenségein keresztül is. Elmaradó telek, extrém erős szélviharok, pár perc alatt pecsenyére égő bőr a napon – lakóhelyünk sem marad ...
Tovább »
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Tanévkezdési DUGÓelhárítási kampány
Az iskolakezdés egy rémálom a helyi közlekedésben. Nem biztos, hogy megoldás lesz a „papa vagy mama-taxi” a reggeli és délutáni eljutási versenyben, amikor az iskolák környékén élők sem tudnak saját otthonuk elé leparkolni. Átfutott már az agyadon, hogy amikor elkezdődik az iskola és óvoda TI, KONKRÉTAN mire számíthattok? Lehetn...
Tovább »

Programajánló...

Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
Kis Teleki-virág Vetélkedő 2020 általános iskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeiv...
Tovább »
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
Teleki-virág Vetélkedő 2020 középiskolásoknak
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen 2020-ban kilencedik alkalommal hirdeti meg középiskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel ka...
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Száz apró lépés

Szeged Klímastratégiája

Szeged Klímastratégiája - KEHOP-1.2.1-18-2018-00008

Dátum, névnap

2020. december 02., szerda
Melinda napja van

Galériaajánló

Őrségi gombásztúra 2020 Őrségi gombásztúra 2020

Erdély, bemutató képek 2020-21 Erdély, bemutató képek 2020-21

Ómassa, gombászat Ómassa, gombászat

Ciprus Ciprus

Mátrai csillagtúra 2020 Mátrai csillagtúra 2020


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület