Klímakiskövetek - Mozdulja a klímáért! 2019 - Felhívás és feladatleírások

2019. augusztus 30.
Klímakiskövetek - Mozdulja a klímáért! 2019 - Felhívás és feladatleírások

2019-ben hetedszer hirdetjük meg „Mozdulj a klímáért!” felhívásunkat. Az idei kampány központi gondolata a „Klímakiskövetek”, mellyel utalni szeretnénk arra, hogy a jövő generációinak, a fiataloknak fontos szerepe van a klímaváltozás folyamatában és közös felelősségünk, hogy egy élhető környezetben nőhessenek fel. Az iskolai kampányhét megrendezésére ismét hosszabb időszakban biztosítunk lehetőséget, 2019. szeptember 9. és október 18. között, és a diákok mellett ismét várjuk az oktatási intézmények pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is!

Helyi kampányidőszak

Az iskolák maguk dönthetik el, hogy mikor szervezik meg a helyi kampányt 2019. szeptember 9. és október 18. között, így az csatlakozhat az Európai Mobilitási Héthez vagy más jeles naphoz, időszakhoz. A helyi kampányidőszak legalább öt napig tart, de akár több hetes is lehet. A beszámolók beküldésének határideje 2019. október 25.

 

Jelentkezés

Jelentkezni a Jelentkezési lap határidőre történő kitöltésével lehet!

https://forms.gle/2FhhLTDcVxJtFNV96

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 27. (illetve legkésőbb az iskolai kampány megkezdése előtt 7 nappal)

Nem csak a diákok, hanem az iskola pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is várjuk!

Elsősorban általános iskolák részvételére számítunk, de elfogadjuk óvodák és középiskolák jelentkezését is!

 

Zöld mérföldek gyűjtése az akcióhéten

Idén ismét nem csak a környezetkímélő utazásokkal lehet zöld mérföldeket gyűjteni, hanem a kampányhét további tevékenységeivel is:

- 1 zöld mérföldet ér minden környezettudatos utazás (irányonként) gyalog, biciklivel, gördeszkával vagy tömegközlekedési eszközzel (egy tanuló egy hét alatt 5x2 mérföldet, azaz összesen 10 zöld mérföldet gyűjthet);

- 2 zöld mérföldet ér egy olyan nap, amikor csak húsmentes és/vagy helyi alapanyagokból készült ételeket fogyasztott a résztvevő;

- 3 zöld mérföldet ér személyenként bármely feladat megvalósítása (pl. egy 25 fővel megvalósult akció 3x25=75 zöld mérföldet ér);

- 25 zöld mérföldet ér minden elültetett facsemete: őshonos fafaj vagy gyümölcsfa (az akcióban résztvevők zöld mérföldjeinek számítása az előző pont alapján történik).

A zöld mérföldek számítását pecsétkészlettel segítjük! A pecsétkészletet térítésmentesen biztosítjuk azoknak az iskoláknak, akik korábban legalább egy alkalommal részt vettek a kampányban és idáig nem igényelték a készletet. Az új résztvevőknek 3 000,- Ft/készlet áron tudjuk az 5 pecsétet biztosítani. A kampány megvalósítható a pecsétek nélkül is.

 - A zöld mérföldek számolása többféleképp történhet, napi vagy heti szinten, személyenként vagy osztályonként összesítve.

- Az akcióhét után a kapcsolattartó tanároktól az alábbi adatokat fogjuk kérni:

- A kampányban résztvevő diákok száma (ami lehet több vagy kevesebb, mint a jelentkezéskor megadott szám);

- környezettudatos utazások száma (biciklis és lábnyomos pecsétek száma);

- húsmentes és/vagy helyi alapanyagos étkezéses napok száma (almás pecsétek száma);

- közösségi, egyéni és kiscsoportos feladatban résztvevők száma (napocskás pecsétek száma);

- elültetett facsemeték száma (fás pecsétek száma).  

Az összegyűjtött zöld mérföldek száma nem befolyásolja az értékelést, díjazást!

 

Feladatok az akcióhéten

A 2019-es akcióhoz ismét színes feladatcsokrot kínálunk az iskoláknak. A feladatok teljesítése szabadon választható.

 

Iskolai közösségi akció – Kötelező feladat

Több lehetőség közül legalább egy közösségi akció megvalósítását várjuk!

Klímasztrájk – 2018 augusztusában egy svéd tini, Greta Thunberg leült a svéd parlament elé egyedül tüntetni, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy azonnali és hatékony lépéseket kell tenni az éghajlatvédelem érdekében. Kezdeményezéséhez azóta diákok százezrei csatalakoztak, hogy a jövőjükért tüntessenek. A feladat keretei közt arra bíztatjuk a Mozdulj a klímáért! kampányhoz csatlakozó iskolákat, hogy vegyenek részt a következő világkörüli megmozduláson, a III. Globális kílmasztrájkon 2019. szeptember 27-én és szervezzenek helyi akciót. Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk! Javasoljuk, hogy az akció szervezését ne csak nekünk, hanem a mozgalom hazai szervezőinek is jelezzék a www.facebook.com/FFFHungary/ oldalon.

Közösségi faölelés – A fa ölelése gyógyít! A feladat kereti közt olyan akciót javasolunk, ahol a diákok, pedagógusok egy fával alkotnak élőképet. Nem kell, hogy fa nevezetes, hatalmas, vagy idős legyen, lehet kis csemete vagy égig érő óriás egyaránt. Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk, valamint a középpontban álló fa főbb adatait – földrajzi elhelyezkedését (címét), fajtáját, becsült paramétereit (magasság, koronaátmérő, életkor).

Klímakiskövetek-küldetés tervezés – A feladat keretei közt nem egy akció megvalósítását, hanem egy kisebb helyi kampány megtervezését várjuk! A hat legjobb terv megvalósítását egyenként 60 ezer forinttal támogatjuk. A Klímakiskövet küldetés lehet egy újszerű közösségi faültetési akció, helyi termékek vására vagy bármilyen kampány, ami a környezetkímélőbb életmódunkhoz és a közösségi szerepvállaláshoz kapcsolódik. A kiválasztott Klímakiskövet küldetések terveit 2020. február és május között lehet megvalósítani. Örülünk, ha a tervezett küldetésben nem csak a diákok és a pedagógusok, hanem a szülők és/vagy a helyi közösség is részt vesznek. A beszámolóban a küldetések rövid, maximum három oldalas bemutatását várjuk, amely a leírások mellett rajzokat, vázlatokat is tartalmazhat.  

Jövő-javítók- zöld megmérettetés a világhálón – A nemzetközi projektünk keretein belül létrejött www.change-the-future.eu/hu weboldal egy szemléletformáló játék, melyben a regisztrált csatlakozók zöld vállalásokat tehetnek; a rendszeres kerékpárhasználattól a tudatos vásárláson át komolyabb témákig mindenki megtalálhatja azokat a feladatokat, melyeket saját hétköznapjai során kivitelezhetőnek talál. A feladat részletes leírását a dokumentum végén találják. A feladat kiscsoportos feladatként is megoldható! Kérjük, hogy a részvételi szándékot a feladatban a jelentkezési lapon külön is jelezzék! A Change the Future weboldal nem kér külön beszámolót, fotót vagy egyéb bizonyító erejű megerősítést a feladat(ok) elvégzéséről, a kampányunk beszámolójához az oldalon vállalt feladatok teljesítéséről készített rövid, maximum 1 oldalas szöveges és/vagy fényképes beszámolót várunk.

Akció a környezetért! – Az előzőeken túl idén is megvalósíthattok más közös akciót is, ha ennek feltételeit nevelőitekkel meg tudjátok teremteni. Lehet ez udvarrendezés, faültetés, fűszerkert létesítése, főzőklub rendezése saját alapanyagokból, csere-bere börze vagy zsibvásár helyi termékekből. Kérjük, hogy a főzőklubbokon készült ételeket ne egyszer használatos tálakról, evőeszközökkel fogyasszátok el – gondoljatok a hulladékmegelőzés fontosságára! Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk!

 

Egyéni és kiscsoportos szabadon választható feladatok

Szabadon választható, az alkotások készítése egyénileg vagy kiscsoportokban. A legjobb alkotásokat feladatonként díjazzuk!

Fakedvencek – Van egy kedvenc fátok? Rajzoljátok vagy fessétek le, vagy készítsetek vele egy közös fényképet, szelfit. A beszámolóhoz a műről készült elektronikus másolatot, fényképet vagy magát az alkotást várjuk, ha annak mérete nem haladja meg az A4-es lapot (21x30 cm). Kérjük, hogy a fakedvencek főbb adatait – földrajzi elhelyezkedését (címét), fajtáját, becsült paramétereit (magasság, koronaátmérő, életkor) is adjátok meg! A fakedvencek képei felkerülnek készülő országos interaktív térképünkre! A feladat összevonható a „A fa érték!” feladattal!

A fa érték! – Tudjátok, hogy a fák milyen értékesek? Megkötik a levegőben található szennyezőanyagokat, a szén-dioxidból oxigént állítanak elő, egyetlen fa a nyári hőségben két légkondi munkáját helyettesítve hűti környezetét. Ha van androidos okos eszközötök (telefon vagy tablet) a Magyar Faápolók Egyesületének Faérték alkalmazásával néhány adat megadásával meghatározhatjátok kedvenc fátok anyagi értékét és ökológiai szolgáltatásait.

A Faérték programot a Google Play áruházból ingyenesen tudjátok letölteni innen: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.treevalue&hl=hu

A kiszámított értékek és szolgáltatások alapján készítsetek egy rajzos faérték táblát, amit helyezzetek ki kedvenc fátokra és készítsetek vele közös fotót! Ha lamináljátok a rajzos táblát, akkor akár kint is hagyhatjátok a fán, hogy más is láthassa, milyen értékes a kedvenc fátok! A beszámolóhoz a közös fényképeket várjuk! A feladat összevonható a „közösségi faölelés” és a „Fakedvencek” feladatokkal!

Jövő-jármű – Milyen lesz a jövő közlekedése? Repülni fogunk, vagy síneken közlekedni? Az üzemanyag már biztosan nem lesz környezetszennyező. Engedjétek szabadjára a fantáziátokat és álmodjátok meg a jövő-járműveteket! Az álmotokat rajzoljátok, fessétek vagy röviden, maximum fél A4-es oldalon írjátok le! A beszámolóhoz a műről készült elektronikus másolatot, fényképet vagy magát az alkotást várjuk, ha annak mérete nem haladja meg az A4-es lapot (21x30 cm).

Zöldség - Gyümölcs - Művészet – Tartsatok ismét húsmentes napot! Ennek a feladatnak a keretében olyan zöldségből vagy gyümölcsből készült alkotások, szobrok elkészítését várjuk, amelyek helyi alapanyagokból készültek és ehetőek. Ne pazaroljatok, próbáljátok úgy elkészíteni a szobrokat, hogy a felhasznált anyagok minél kevesebb része vesszen kárba. A feladatot elkészíthetitek az iskolában (ha adottak a lehetőségek) de akár otthon is. A beszámolóhoz egy-két jól sikerült fényképet vagy rövid videót kérünk, ahogy a diákok elkészítik és elfogyasztják az alkotásukat.

 

A virtuális klímatúra 2019-ben is az ENSZ által rendezett klímakonferencián ér véget, melyet idén Santiago de Chile-ben rendeznek az év végén, ahol az Európai Klímaszövetség képviselői ünnepélyes keretek között átadják a nemzetközi kampányba bekapcsolódott  gyerekek által jelképesen összegyűjtött mérföldeket a politikusoknak.

 

Részletek a korábbi kampányokról az Éghajlatvédelmi Szövetség honlapján http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert és közösségi oldalán https://www.facebook.com/KlimaveddVelem olvashatók.

Bővebb információ: Lugosi Bea 70 513 6136 és Lajtmann Csaba 30 232 6658 valamint a mozduljaklimaert@gmail.com címen.

 

Az akció végén a legjobb egyéni és csoportos feladatok készítőit környezettudatos ajándékokkal díjazzuk, valamint a legjobb hat Klímakiskövet-küldetés terv megvalósítását akciónként 60 ezer forinttal támogatjuk. 

 

Győr, 2019. augusztus 26.

Lajtmann Csaba, Éghajlatvédelmi Szövetség

Horváth Ferenc, Reflex Környezetvédő Egyesület

 


Legfrissebb híreink, cikkeink

Tilos lesz 30 hektárnál nagyobb összefüggő területen növénytermesztést folytatni
Tilos lesz 30 hektárnál nagyobb összefüggő területen növénytermesztést folytatni
2021-től Csehországban az új előírások szerint tilos lesz a 30 hektárnál nagyobb összefüggő területen a „nagyüzemi” mezőgazdasági növénytermesztés....
Tovább »
Képzőművészeti és rajzpályázat - A Tisza 140 éve
Képzőművészeti és rajzpályázat - A Tisza 140 éve
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület az 1879-es szegedi nagy árvíz 140. évfordulójának alkalmából képzőművészeti pályázatot hirdet „A Tisza 140 éve – Szeged folyója és a városképre gyakorolt hatása a művészet eszközeivel bemutatva” címmel. A pályázat célja, hogy a jelentkezők bemutassák számukra és lakóhelyük számá...
Tovább »

Programajánló...

Gombaismereti tanfolyam Szegeden 2020
Gombaismereti tanfolyam Szegeden 2020
Gombaismereti tanfolyam indul Szegeden! Mindenkinek, aki valaha rácsodálkozott már egy avar alól kikandikáló, a fű között megbújó, vagy éppen egy fa törzsén messziről virító gombatermőtestre. De azoknak is, akik szeretik járni a természetet, de még nem találtak rá a környék értékeire, és különösen azoknak, akik nem gondolták, ho...
Tovább »
Permakultúra tanfolyam
Permakultúra tanfolyam
Permaculture Design Certificate képzés Szegeden, az Eötvös Loránd Kollégiumban. Bevezetés: 2020. január 23, 10-17.30 óra, Nagyterem, Tisza L. krt. 103....
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Dátum, névnap

2020. január 23., csütörtök
Zelma napja van

Galériaajánló

Szánkótúra, Kishuta 2019-2020 Szánkótúra, Kishuta 2019-2020

Őrségi gombásztúra, 2019 Őrségi gombásztúra, 2019

Ómassai október Ómassai október

Balatonszárszó Balatonszárszó

Erdély, bemutató képek 2019-20 Erdély, bemutató képek 2019-20


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2018
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület