Az év rovara 2020: a tavaszi álganéjtúró

2020. január 26.
Az év rovara 2020: a tavaszi álganéjtúró

Az idei évre is egy igazán gyönyörű, és az életközösségek szempontjából fontos rovart sikerült megválasztani az év rovara címre, a tavaszi álganéjtúrót (Trypocopris vernalis). Esetében egyesül a reprezentatív külső és a meglehetősen profán, mondhatni földhöz ragadt életmód, amely azonban komoly jelentőséggel bír élőhelyén.

A tavaszi álganéjtúró, mint a neve is mutatja, nem a valódi ganéjtúrók közé tartozik. A valódi ganéjtúrók közé olyan jellegzetes fajok tartoznak, mint az óriás galacsinhajtó (Scarabeus affinis), az egykori egyiptomi szkarabeuszok névadója, rokonsági körükben pedig megtalálhatjuk a különféle cserebogarakat, a csillogó rózsabogarakat vagy az orrszarvúbogár féléket, de a legnagyobb tömegű bogárfaj, a trópusi góliátbogár is ide tartozik. Jellemzőjük, hogy a táplálékszerzésben speciális, módosult rágójuk segíti őket, amelynek fésűszerű részén szűrik át, tulajdonképpen leginkább elnyalogatják a különféle bomló szerves anyagokból álló táplálékukat. A tavaszi álganéjtúrók ehhez képest a szegény rokonoknak tűnnek az álganéjtúrók családjának egyéb fajaival egyetemben. Akárcsak az előző pereputty, ők is a lemezescsápú b ogarak közé tartoznak, de közelebbi rokonaik például a délceg nagy szarvasbogár (Lucanus cervus), és a kis szarvasbogár (Dorcus paralellepipedus), vagy a hasonlóképp különleges külsejű nagyfejű csajkó (Lethrus apterus). Az álganéjtúrók csáprágói egyszerűbb felépítésűek, sokkal inkább a szerves anyagok felaprítására, darabolására valók. Következésképpen ők táplálékukat egyszerűen falatokra bontják és elfogyasztják.

Mivel a nagyvadak vagy legelő háziállatok hullatéka, azaz trágyája nem mindig áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre, állatkáink e tekintetben kényszerűségből hajlanak a kompromisszumokra, és a túlélés jegyében egyéb bomló szerves anyagok feldolgozásában is jeleskednek. Így találkozhatunk velük a túlérett gombákba befurakodva, tetemek és lehullott gyümölcsök környékén is.

A tavaszi álganéjtúró testalkata meglehetősen gömbölyded, lekerekített, mondhatni széle-hossza egy, de ez azért nem teljesen igaz. Lábai rövidek, erősek, vaskosak, az elülső lábpáron kiszélesedő résszel az ásás megkönnyítésére. Erejükre jó példa, hogy túlmenően azon, hogy saját testtömegük többszörösét is könnyedén megemelik, de például ha az ember markába fogja őket, képesek az ujjak szétfeszítésére, és kibújni szorításunkból. Gyufaskatulyába például nem igen tehetők, mert az esetek többségében rövid úton megtalálják a rést amely a szabadsághoz vezet, és képesek a doboz belsejét belülről kitolni.

E zömök, díjbirkózó felépítésnek hasznát elsődlegesen az utódgondozásnál veszik, lárváikat ugyanis a különféle patás állatok trágyájával etetik, aminek kedvéért biztonságos költőüreget ásnak, nem kis földmunkával. A trágya tekintetében nem túl válogatósak, bár előnyben részesítik a ló és szarvasmarha trágyát, de kiválóan elvannak az erdő csülkösvad-állományával is, azaz a szarvasok, őzek, muflonok trágyáját is feldolgozzák, sőt, szükség esetén egyéb emlősök is szóba jöhetnek, akár az ember is, mint potenciális adományozó. A trágyát ők a galacsinhajtókkal ellentétben nem hurcolják túl messzire, többnyire közvetlenül a lelőhely alatt ásnak egy tölcséres alakú mélyedést, ennek oldaljáratába elraktározzák a felszínről lehordott anyagot. A tulajdonképpeni költőüreget ez alatt mélyítik ki, közel függőleges járatot ásva lefelé, amelynek kiszélesedő alsó része akár kétarasznyira is a talajfelszín alá kerül. Itt gyúrnak golyóbist a raktárban előkészített trágyából, majd a nőstény petét helyez bele, és a hímmel közösen feltöltik földdel a járat felső részét.

A bogárlárva itt tölti az őszt és a telet, a kora tavaszi időszakra bebábozódva, a bábból pedig május végére, júniusra ássa elő magát a kifejlett állat. Esetlen testalkata ellenére egyébként az imágó képes a repülésre is, kemény szárnyfedelei alatt hártyás, repülésre alkalmas szárnyakat is rejteget összehajtogatva. Repülni a kifejlett rovarok főként a nappali időszakban, meleg időben hajlandóak, de az éjszakai fénycsapdára is be-berepülnek.

Mivel a trágya feldolgozásával jelentősen megkönnyítik a szervesanyagot bontó gombák és baktériumok munkáját, az élőhelyük anyagforgalmának fontos tényezői. Nélkülük az emlősök hullatéka jóval lassabban, és csak lokálisan volna képes lebomlani – ezzel összevetve a ganájtúrók és álganéjtúrók ezt a szerves anyagot aprítják és széthordják, mi több, még azt a szívességet is megteszik, hogy szépen beledolgozzák a talajba, a környező növények feltehetően nem kis örömére.

Rovarunkkal egyébiránt szinte az ország egész területén találkozhatunk, a középhegységi és dombvidéki elegyes és lomberdőkben elsődlegesen, de élőhely tekintetében nem túl válogatós – a nyílt füves területek és a síkvidék az, ami nem kimondottan kedvelt területe. A kifejlett példányokkal nevével ellentétben nem csupán tavasszal találkozhatunk, hanem gyakorlatilag májustól októberig bármikor, bár a június a legforgalmasabb időszak számukra, hiszen a szaporodási idény mindig az egyedek legnagyobb mozgásával is jár. Az elterjedési terület némiképp befolyásolja a páncéljuk színét is, a Dunántúl déli részén és a Balaton környékén dominánsan a zöldesbe hajló árnyalatúak, míg a Dunántúli- és az Északi-középhegységben inkább a kékes árnyalat dívik, elméletileg minél magasabbra hágunk a tengerszint felett, annál inkább a feketébe hajló árnyalatban. A klímaváltozás, és a száraz nyarak sorozata azonban ezt a megfigyelést is átírta kicsit… Ahogy már évek óta nem törvényszerű, hogy csak október végéig találkozhatunk velük erdeinkben, hanem az enyhébb telek a november-decemberi, sőt, ez utáni észlelést is lehetővé teszik, úgy a megjelenés helye is erősen variál. Már a sötét és nedves szurdokvölgyek is menedéket jelenthetnek számukra, holott ez nem az elsődleges megjelenési helyszínük, sokkal inkább a nyíltabb és melegebb erdőket kedvelik. Az állatok színe mellett egyébként páncéljuk felszíne is faji bélyeg, hiszen sima felületét a rokon fajokkal ellentétben nem tarkítják barázdák, torukon csak miniatűr, halvány pontok, befűződések látszanak, amik a potroh szárnyfedőin szabályos sorokká állnak össze, de sosem válik rovátkolttá. Az alapszínen felüli csillogó, fénylő hatást egyébiránt nem pigmentek, hanem a kitinpáncél fizikai szerkezetének fénytörése alakítja ki.

Bár nem tartoznak a közvetlenül veszélyeztetett fajok közé, az élőhelyeik tönkretétele és a potenciális táplálékforrások átvariálódása jelentősen befolyásolja gyakoriságukat. Az élőhelyek tönkretételében elsődlegesen az utóbbi években az erdészetek jeleskednek, kiskirályságuk a lék- és tarvágások nyomán felforgatott erdőtalajt, az invazív gyomok és fás szárú növények erőszakos terjedését, az egykori természetközeli, strukturált erdők helyén kefesűrű, jellegtelen bozótosokat eredményeznek, a nagyvadállomány pedig fejvesztve menekül a szélrózsa minden irányába. Ehhez járul hozzá, hogy az egykor erdeinkben is meglévő legeltetés, a hegyi legelők és kaszálórétek rendszere mára a múlté lett, a szálaló vágást sem lovakkal vontatják ki, vagyis hiányzik az a szarvasmarha és lóállomány, amely trágyájával elsődlegesen a ganajtúrókat kényeztette. A nagyvadállomány túltartott ugyan egyes részeken, ám hullatékukra így már meglehetősen sokan pályáznak, és az nem is a legideálisabb a majdani ganajtúró nemzedékek számára, különösen a hosszú száraz időszakokban.

A tavszi ganéjtúrók ennek ellenére rendületlenül róják az erdei ösvényeket és az aljnövényzetet, kiváló szaglásukkal messziről felderítve a potenciális táplálkozó területet, amely egyben bölcsője is lehet az új generációknak. Különösen ekkor kell rájuk vigyáznunk, hiszen még meleg időben sem túl fürge jószágok, hűvösebb időben pedig alig döcögnek, könnyen válhatnak a bakancsok áldozataivá.

 

Bojtos Ferenc

CSEMETE


További képek »

Legfrissebb híreink, cikkeink

Az év ásványa 2020-ban a turmalin: Na(Mg,Fe,Li,Mn,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(OH,F)4
Az év ásványa 2020-ban a turmalin: Na(Mg,Fe,Li,Mn,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(OH,F)4
A Magyarhoni Földtani Társulat 2015-ben indította el az „Az Év Ásványa” programot annak érdekében, hogy népszerűsítsék a földtudományokat és azon belül az ásványokat. A három jelöltet a Magyar Földtani Társulat Ásványtan-Geokémiai Szakosztályának vezetősége állítja minden évben. A győztes internetes szavazáson keresztül kerül ki...
Tovább »
Az év vadvirága 2020: a nemes májvirág
Az év vadvirága 2020: a nemes májvirág
A nagyközönség 2020-ban az év vadvirágának a nemes májvirágot (Hepatica nobilis) választotta. A három növényre, melyek közül választani lehetett, több ezer szavazat érkezett. A báránypirosítót (Alkanna tinctoria) valamint a kövér daravirágot (Draba lasiocarpa) megelőzve a leadott szavazatok 54% -ával került ki győztesként....
Tovább »

Programajánló...

Kirándulások, túrák, táborok 2020
Kirándulások, túrák, táborok 2020
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2020-ban is megszervezi hagyományos nyári programjait. Az érdeklődők találhatnak kínálatunkban diákoknak szóló tábori programot, bármely korosztály számára nyitott túraprogramot, és határainkon túlra vezető, baráti társaságoknak, családoknak szóló kirándulást is....
Tovább »
Gombaismereti tanfolyam Szegeden 2020
Gombaismereti tanfolyam Szegeden 2020
Gombaismereti tanfolyam indul Szegeden! Mindenkinek, aki valaha rácsodálkozott már egy avar alól kikandikáló, a fű között megbújó, vagy éppen egy fa törzsén messziről virító gombatermőtestre. De azoknak is, akik szeretik járni a természetet, de még nem találtak rá a környék értékeire, és különösen azoknak, akik nem gondolták, ho...
Tovább »

Keresés az oldalon


Terepi bázisok

Élménycentrum

Élménycentrum

Dátum, névnap

2020. február 23., vasárnap
Alfréd napja van

Galériaajánló

Az év ásványa 2020: a turmalin Az év ásványa 2020: a turmalin

Az év vadvirága 2020: a nemes májvirág Az év vadvirága 2020: a nemes májvirág

Az év gombája 2020: a csoportos piros csészegomba Az év gombája 2020: a csoportos piros csészegomba

Az év ősmaradványa 2020: a megalodon Az év ősmaradványa 2020: a megalodon

Az év rovara 2020: a tavaszi álganéjtúró Az év rovara 2020: a tavaszi álganéjtúró


Videóajánló

A CSEMETE bemutatása A CSEMETE bemutatása

Egyesületünk 1987 óta végez természetvédelmi munkákat, szerver környezetvédelmi akciókat, gyerektáborokat, diákprogramok...

Horgásztábor 2008 Horgásztábor 2008

A résztvevők az Atkai-holtág partján megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, természet- és környezetvédelmi problémá...

CSEMETE Munkatábor :) CSEMETE Munkatábor :)

Dalmát tengerparton Dalmát tengerparton

CSEMETE Kék Túra CSEMETE Kék Túra

Másfélmillió lépés Európa szívében. Első leírása Országos Kék Út néven 1926-ból maradt fenn, a jelzés felfestése csaknem...

Hírlevél, újdonságértesítő
Kövessen a Facebookon is


Minden jog fenntartva © 2015-2020
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület