@
| KEZDŐLAP | Forrásaink | Pályázatok | Képtár | Műholdképek | CSEMETE.COM | Adó 1% felajánlás! |

CSEMETE Erdősáv

Foghíjas erdősávok, gyarapodó hóátfúvások

A hófúvások ellen védő erdősávok területe, – az 1960-as években telepített 35 000 hektárról - napjainkra felére csökkent. A területcsökkenés oka az útpályák szélesítése, a hófogó erdősávok kiritkulása, letermelése, majd azok felújításának elmaradása.

tovább...

Erdősáv program válogatási táblázat

A mellékelt cikkben található a letöltési link, mely az erdősáv program majdnem az összes válogatási táblázatát tartalmazza.

tovább...

Erdősávok madártani felmérésnek őszi összesítése- harmadik felmérése a régióban 2010. szeptember 01-02. között

A Norvég-alapú projekt

A faunisztikai felmérést (őszi) 2010.09.01-én kezdtem meg a kora délutáni órákban (13.00) és késő délutánig (19.00) a projekt által kijelölt területeken tartózkodtam. Az első napon az F10 és F25 közötti területeket mértem fel. Másnap a kora reggeli órákban (5.45) kezdtem a felmérést és az F01 és F06 közötti erdősávok bejárásával foglalatoskodtam, egészen délig. A felméréshez használt eszközök: egy Garmin etrex típusú GPS helyzet meghatározó, valamint egy Leica Trinovid BA 8x42-es binokulár. A terepbejárást egy Suzuki Ignis típusú gépjármű segítette.

tovább...

Csemete Fasorok - Csanytelek

Ritkás lombozatú két sor szélességű, néhány méter széles (kb. 5 m). Nagyrészt egy soros tölgy, de északi végén két sorossá válik, a második sorban vegyesen tölgy és szil található, ez a szakasz kb. 60-70 m hosszú. A fák nem egyenletesen vannak elosztva, néhol elég ritkás, magassága 10-12 m. A fák aránylag jó állapotúak, csak néhány csúcsszáraz van bennük. Elszórva egy-két akác található benne. Életkor 30-50 év. A fasor alakja L alakú, közben van egy kb. 20 méteres megszakítás, a folytatásban van 10-20 fehér nyár. A szomszédságában szántó, szikes rét és és mézpázsitos szikfok található, a gyepszint fajgazdagsága az innen származó fajokkal magyarázható.

tovább...

Erdősávok gerinctelen faunájának és együtteseinek állapotbecslése

1. Az erdősávok gerinctelen állatökológiai állapotbecslésének indoklása és célja

A szocializmus számos helytelen és pusztító kampánya között a „mezővédő” erdősávok létesítése azon kevesek közé tartozik, amelyek számos, így természetvédelmi szempontból is helyesnek tekintünk. Az eredeti erdősávok kora jelenleg 50 és 60 év közötti lenne, de legtöbbjüket időközben tönkretették, megszüntették vagy degradálták.
Zoológiai szempontok alapján ökológiai és természetvédelmi jelentőségüket a következőképpen foglalhatjuk össze:

tovább...

Erdősávok kétéltű- és hüllőtani felmérések összesítése a régióban 2010. július 21-24. és 2010. augusztus 21-23. között

A Norvég-alapú projekt - erdősávok kétéltű- és hüllőtani felmérések
összesítése a régióban 2010. július 21-24. és 2010. augusztus 21-23. között

Mizsei Edvárd

tovább...

Erdősávok madártani felmérésnek tavaszi (II.) összesítése- első felmérése a régióban 2010. június 08-09. között

A Norvég-alapú projekt

A faunisztikai felmérést (II. tavaszi) 2010.06.08-án kezdtem meg a kora reggeli órákban (5.00) és délutánig a projekt által kijelölt területeken tartózkodtam. Az első napon az F10 és F25 közötti területeket mértem fel. Másnap szintén a kora reggeli órákban (5.00) kezdtem a felmérést és az F01 és F06 közötti erdősávok bejárásával foglalatoskodtam. A felméréshez használt eszközök: egy Garmin etrex típusú GPS helyzet meghatározó, valamint egy Leica Trinovid BA 8x42-es binokulár. A terepbejárást egy Suzuki Ignis típusú gépjármű segítette.

tovább...

A Norvég-alapú projekt - erdősávok madártani felmérésnek tavaszi összesítése- első felmérése a régióban 2010. május 13-14. között

A faunisztikai felmérést (tavaszi) 2010.05.13-án kezdtem meg a kora reggeli órákban (6.00) és délutánig a projekt által kijelölt területeken tartózkodtam. Az első napon az F10 és F25 közötti területeket mértem fel. Másnap szintén a kora reggeli órákban kezdtem a felmérést és az F01 és F06 közötti erdősávok bejárásával foglalatoskodtam. A felméréshez használt eszközök: egy Garmin etrex típusú GPS helyzet meghatározó, valamint egy Leica Trinovid BA 8x42-es binokulár. A terepbejárást egy Suzuki Ignis típusú gépjármű segítette.

tovább...

Hasznos erdősávok

A CSEMETE Egyesület tevékenységi területén, a Dél-alföldi Régióban a legalacsonyabb az erdősültség aránya hazánkban. Hasonlóképpen a megélhetés gerincét alkotó mezőgazdaság terület-felhasználásának jellege is szélsőséges, a nagytáblás rendszer Magyarországon belül itt a legnagyobb arányú. A fátlan vidék mind makro- és mikroklimatikus következményeiben, mind a porszennyezettségben, mind a természeti értékek szűkös életlehetőségeiben és fragmentálódásában megmutatja hatását.

tovább...

A mezővédő erdősávok hasznáról

- a szélsebesség csökkentésével csökken annak párologtató hatása, így védenek a kiszáradástól
- a szél mérséklése csökkenti a talaj elhordását, a széleróziót
- megköti a szálló port, így védi a településeket
- utak mellé telepítve a mezőgazdasági növényeket védi a rájuk szálló káros anyagoktól, illetvce csillapítja a zajterhelést
- megfelelő sűrűségben pozitívan hat a csapadékeloszlásra
- a napi hőingás kisebb mértékű lesz
- segíti a páraképződést a talaj feletti légrétegben, így aszályos időben a növények túlélését

tovább...

(c) CSEMETE Egyesület | Adó1% A természet védelmére!