EFOP-3.3.6-17-2017-00014

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár

 
 
 

Az Interaktív Természetismereti Tudástár a hagyományok őrzésével és bemutatásával, de a modern technika alkalmazásával is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a nagyközönség könnyebben, szakszerűbben és élményszerűen tudjon eligazodni a természettudományok érdekes és változó világában.

tudastar

A növénytani és állattani gyűjteményünk mintegy 10.000 fajt tartalmaz, 2000-ben a Kulturális Örökségvédelmi Igazgatósága védetté nyilvánította, így jelenleg a Magyar Kulturális Örökség részét képezi. A múzeumunkban őrzött növénytani és állattani preparátumok egyedisége, kultúrtörténeti jelentősége vitathatatlan, továbbá természetvédelmi szempontból kiemelkedő értéket képviselnek.

A „Próbáld ki laboratóriumban” a társadalom minden rétegét szeretnénk bevezetni a tudományos kísérletezésbe. Itt tapasztalt munkatársaink vezetésével bárki végezhet látványos kísérleteket. Az érdeklődők saját fizikai és szellemi képességeiket, érzékszerveiket is kipróbálhatják, mert számos eszközünk alkalmas érzékelésünk fonák oldalainak és korlátainak feltárására, így meglepő, játékos tudományt kínál azoknak is, akik eddig idegenkedtek ettől a világtól.

A digitális bemutatók megjelenése előtt igen nagy szerepük volt az oktatási faliképeknek, tablóknak és maketteknek a színvonalas előadások tananyagának illusztrálásában. A német, osztrák és magyar tanszerellátóktól származó faliképek mellett már az 1920-as évektől kezdődően a tanárjelöltek és oktatók is készítettek saját kezűleg művészi igényű illusztrációkat.

Az érdeklődők kipróbálhatják, hogyan kell használni a mikroszkópot, megfigyelhetnek olyan parányi élőlényeket, melyek szabad szemmel nem láthatóak, de körbevesznek minket. Számos élőlénycsoport meghatározása kizárólag mikroszkóppal történhet, melynek folyamatába látogatóink szakembereink segítségével nyerhetnek betekintést. Az alapismeretek elsajátítása mellett egy rövid időre bárki kutatóvá válhat.

A Tudástár jelenleg több mint 7.000 kötetet számláló könyvtárában számos olyan könyvritkaságot és folyóiratot őrzünk, melyek tudománytörténeti és oktatástörténeti jelentősége vitathatatlan. A látogatók belelapozhatnak olyan könyvekbe, illetve különlenyomatokba, amelyeket a szerzők saját kezűleg dedikáltak.


Támogató


Top